Защо е полезно да пием уиски?

Ценителите на качествено уиски са добре запознати, че любимата им напитка може да бъде и полезна за организма. Това, в допълнение към вкуса и самата традиция на консумация за наслада, прави именно уискито една от най-предпочитаните спиртни напитки. Уискито не съдържа никакви мазнини и холестерол и по тази причина консумацията му е разрешена дори и по време на диета. Сравнено с бира, вино и алкохолни коктейли, една чаша уиски добавя едва 65 калории към дневния Ви прием. Също така, този вид алкохол, когато е качествен, е една от най-редките причини за махмурлук. Учените отдавна са разкрили, че уискито има своите ползи за организма, но с важното уточнение, че това се отнася за едно малко питие, консумирано само веднъж седмично и прекомерната употреба на алкохол може да навреди. В допълнение, този вид алкохол е и един от най-подходящите за подарък – всеки ценител би се зарадвал на луксозно уиски за подарък. В следващите редове ще Ви споделим едни от най-важните ползи на уискито.

Подпомага храносмилането

Още назад във времето уискито се е употребявало като средство за добро храносмилане. Счита се, че то помага за намаляване на апетита след хранене като предпазва от преяждане и помага на тялото да преработи по-бързо тежката храна. Също така спиртната напитка пречи на така наречения „вълчи глад“, който изпитваме понякога, но това в никакъв случай не означава уискито да се консумира на гладно, тъй като въздейства неблагоприятно върху лигавицата на стомаха. Ако приемате този вид алкохол в малки количества и не ежедневно, можете успешно да се предпазите от тежест в стомаха и да допринесете за доброто усвояване на хранителните вещества.

YouTube

Уискито подобрява паметта

Учени са доказали, че антиоксидантите, които уискито съдържа, спомагат за засилване на паметта. Етанолът в комбинация с вече споменатите антиоксиданти подпомага по-доброто кръвообращение, което от своя страна поддържа мозъка в кондиция. По този начин уискито намалява честотата на деменция, съдейства за поддържане активността на мозъка. Спиртната напитка повишава ефективността на мозъчната дейност дори в напреднала възраст.

Стимулира здравето на сърцето

Уискито намалява риска от образуването на тромби и появата на сърдечни заболявания. Антиоксидантите, открити в него, спомагат не само за поддържане на мозъка в добра кондиция, но и предпазват артериите от запушване. Алкохолната напитка, консумирана в ограничени количества, намалява и вредното влияние на лошия холестерол и натрупването му по стените на артериите и стимулира полезния холестерол в тялото.

След редица проучвания учените все повече затвърждават факта, че заедно с тъмните бири и виното, уискито е сред единствените напитки, които могат да претендират, че са здравословни за нашия организъм. Важно уточнение е, че гореизброените ползи на уискито се отнасят единствено при умерената му употреба в ограничени количества.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе