Вътрешният министър и главният секретар на МВР присъстваха на отчет-анализа на ОДМВР-Разград

„Противодействието на нарастващите случаи на домашно насилие, както и на пътнотранспортния травматизъм, не трябва да остава единствено плод от усилията на МВР. Необходимо е активно да се включат институции като социалните служби, общините, пътната агенция, заяви категорично министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той и главният секретар на МВР изведоха на преден план необходимостта от насочено обучение на служителите, познаването и стриктното спазване на нормативната уредба, овладяването на знания, които ще им позволят да се пазят и да ценят авторитета си. Двамата посочиха, че отговорността за това е ръководителите на всички нива в министерството. „Формалното подхождане към обучението на хората ни е фатално. За тези пропуски миналата година платихме с човешки животи“, подчерта главният секретар на МВР. Пред служителите на областната дирекция министър Демерджиев подчерта, че работейки по преодоляването на дефицити, натрупани в годините, полицията всъщност работи за повишаване на доверието и отношението към самата себе си.

На отчет-анализа присъстваха административните ръководители на Окръжен и Районен съд, Окръжна и Районна прокуратура, областният управител на Разград и представители на общините в Лудогорието.

YouTube

Полицията в Разград отчита ръст в процента на разкриваемост с 13 пункта, отбеляза директорът на ОДМВР-Разград старши комисар Диян Минков.

Злоупотреба със средства на Европейския съюз в особено големи размери – за близо половин милион лева, бе разкрита през 2022 г. от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ към ОДМВР- Разград. Тя е извършена на територията на град Разград, работата по разследване от страна на полицията вече е приключила, а материалите са предадени по компетентност на прокуратурата. Това е и едно от водените през отчетния период общо 42 досъдебни производства, които са били квалифицирани като деяния по така наречения „Каталог на корупционните престъпления“. 33 от тях са били новорегистрирани, а приключените за годината дела, стигнали до органите на държавното обвинение, са 13.

Увеличение се наблюдава при регистрираните престъпления по линия „Измами“ – 34 срещу 18 броя за 2021 г. От тях „телефонните“ са 6, като една е разкрита, а останалите 5 са предотвратени в ход от служители на ОДМВР.

При престъпленията за притежание и разпространение на наркотични вещества се отчита ръст с 92%. Регистрирани са 71 деяния срещу 37 за 2021 г. Образувани са 77 досъдебни производства за управление на превозни средства след употреба на наркотични вещества.

По линия на незаконната миграция са регистрирани 25 случая, при които са образувани 19 бързи и 6 досъдебни производства. Общо на територията на ОДМВР-Разград са установени 52-ма нелегални мигранти – 46 от Афганистан и 6 от Мароко.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе