153 години от създаването на първото читалище в Разград

На 28 февруари 1870 година в Разград по инициатива на местния учител Димо Хранов се учредява първото читалище в града под името „Съгласие“. Димо Хранов става и негов пръв председател.

През същата година, на читалищна сцена е представена първата играна в Разград пиеса „По неволя доктор“ от Молиер. От 1872 година за читалище „Съгласие“ е предоставена сградата на първото училище в града, след като през предишните години от съществуването си се е подвизавало в частни сгради. Основната мисия, с която се създава тази културна институция преди Освобождението е да се превърне в център на интелектуалното ядро на Разград, посветило се на каузата да съхрани българския дух.

YouTube

С особена активност през този период се изявява Павел Сукнаров, който е избран и за председател на читалищното настоятелство от 7 ноември 1875 година. По време на Руско- турската война от 1877 – 1878 година читалище „Съгласие“ прекратява дейността си, възстановена отново след Освобождението на България.

През 1879 година читалищната институция е преименувана от „Съгласие“ на „Развитие“, име въплъщаващо основната нейна мисия да бъде двигател за интелектуалното развитие на гражданството на Разград.

През 1890 година, както отбелязва в монографията си „Разград – неговото археологическо и историческо минало“ акад. Анание Явашов, върху площада около Руския паметник е с пожертвования от местното гражданство е изградена специална постройка за целите на читалище „Развитие“. Обособени са самостоятелна читалня, богата градска библиотека и театрален салон, в който започва представянето на театрални постановки и сказки на различни теми.

През октомври 1905 година е сформирана и театрална дружинка, а на 29 септември 1905 година е открит и нов театрален салон към читалище „Развитие“ – Разград.

На 28 февруари 1870 година в Разград по инициатива на местния учител Димо Хранов се учредява първото читалище в града…

Posted by Музей Анание Явашов Разград on Monday, February 27, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе