Кубрат отбеляза подобаващо 3-ти март

Националният празник на България – 3 март, бе отбелязан в град Кубрат. Пред паметника на Васил Левски в центъра на града се събра множество от деца, ученици, представители на общинската администрация, начело с кмета Алкин Неби, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, заместник-кметът Женифер Пойраз, ръководители на отдели към Общината, видни общественици, местни парламентаристи, граждани.

Церемонията по повод 145 години от освобождението започна с изпълнението на химна на Р България „Мила Родино“ и с издигане на българското знаме. Националната светиня над всички извиси ученикът от XI-ти клас при СУ „Христо Ботев“ в Кубрат Владимир Денчев.

YouTube

Слово по повод националния празник произнесе кметът Алкин Неби.

„Уважаеми съграждани! Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай Националния празник на Република България – 3 март! За този ден дадоха живота си хиляди българи – обикновени хора, хъшове в изгнание, хайдути, четници, революционери, за които Свободата на Отечеството винаги е била над всичко. Днес, 145 години по-късно, прекланяйки се пред паметта на всички тези герои, нека помним, че жертвата им е била заради нас, за нашето свободно и достойно настояще. И с делата си да докажем, че сме силен народ – горд с миналото си и отговорен към бъдещето. Да пазим България чиста и свята – такава, каквато ни я завеща Апостола и за която се бориха поколения патриоти. Честит празник!“, каза в обръщението си кметът Неби.

Слово по повод освобождението на България каза и училищният преподавател при ОУ „Христо Смирненски“ в Кубрат Иваничка Георгиева.

„В историята на България има много събития и дати, поставили основата на националното ни самочувствие и достойнство, но 3-ти март 1878 година е дата, която ярко се откроява в историческия ни летопис. Дата, която събира в едно родолюбието, възторга от дългожадуваната свобода и преклонението пред нашите освободители. Тази дата е белязана със знака на величието в живота на нашия народ. След нея България отново възкръсва от пепелищата на робството, и връща своя статут на самостоятелна държава. Но пътят до тази свещена дата е дълъг и трънлив. Той минава през закътаните планински манастирчета, за да запази езика и вярата ни, той лъкатуши между канарите и непристъпните усои, за да отгледа духа ни и да съхрани силите ни, той като мътна река влачи труповете на дръзналите си за свобода синове и дъщери, броди из Атонските планини, обикаля Белградските легии и Браилските подземни кафани. За да достигне до онзи трагичен и огнен Април на 1876 година – предсмъртният крясък на една обидена нация, който предизвика гримасите и на най-доволните и равнодушни галеници на Великите сили, стресна ги и ги осъди! Ето защо всяка година тази дата ни връща към Батак, Брацигово , Клисура и Перущица. Изправя ни пред жертвените клади. За всички поколения на България, като чудна легенда ще останат да живеят бойните подвизи извършени по време на великия освободителен поход. Като се почне от стръмния бряг на Дунава при Свищов и се преминава през долината на смъртта при Плевен, и се стигне до старопланинските преходи и най-вече до гордите канари на Шипка.

Трети март е свещена дата за всички нас, защото на този ден България възкръсва за нов живот. На тази светла дата историята ни изправя пред поредното изпитание – да събудим духа си на българи и родолюбци. Честването на Трети март е безспорно доказателство, че са живи чувствата на поклонение и признателност пред светлата саможертва на цял един народ, нетърпелив да измие с кръвта си позора на робството. Нека в този тържествен ден, в който отбелязваме 145 -тата година от Освобождението на България отдадем почит, прекланяйки глави пред паметниците на знайни и незнайни родолюбиви българи, които със своята саможертва подготвиха и проправиха пътя на нашето Освобождение и останаха достойни граждани на своята Родина. Дълбок поклон на благодарност пред великата саможертва на българските опълченци, воювали за освобождението на Родина ни! Поклон пред вас, велики българи! Поклон пред теб, Майко Българийо!“, каза в словото си Иваничка Георгиева.

Венци и цветя бяха поднесени от Община Кубрат, Общински съвет – гр. Кубрат, от СУ „Христо Ботев“ – Кубрат, Професионална гимназия – Кубрат, ОУ „Христо Смирненски“ – Кубрат, от Центъра за специална образователна подкрепа (ЦСОП) в Кубрат, от Местната инициативна група /МИГ/ Завет-Кубрат, ПК „Наркооп“ – Кубрат, от политическите представителства в общината – БСП, ГЕРБ и ДПС, МК „Време за промяна“ и местното СНЦ „Потомци на Дуло“ – Кубрат. Признателни венци и цветя положиха пред паметника на Дякона в лудогорския град още десетки граждани и малчугани.
След Церемонията жителите и гостите на Кубрат бяха поздравени с празничен концерт, който откри талантливата Виктория де Ганс, която изпълни песента „Де е България“. За доброто настроение на всички бяха изпълнени няколко песнички от Вокална група „Медни звънчета“ с ръководител Сийка Русева. Децата изпълниха също и песен за Апостола. Аплодисментите на публиката и букет с цветя заслужено получи най-малкия участник в концерта – тригодишната Адел Кенар. Народни песни изпълниха и страхотните таланти към читалището – Даная Драганова и Алекс Евгениев. Красиви народни изпълнения представиха читалищните възпитаници на художествения ръководител Гинка Панчева. Танцьорите от Детския и Средношколски състави изпълниха „Дайчово“ и „Тракийски“ танци. Поздравления за хубавата музика получиха също и музикантите към читалищния оркестър „Славяни“.

Концертът завърши с хубаво кръшно хоро, поведено от националния трибагреник в ръцете на танцьора Пламен Георгиев. Празникът на свободата ще продължи от 17.30 ч. в центъра на Кубрат с организация и програма на СНЦ „Потомци на Дуло“.

По повод 3-ти март в България Министерството на външните работи на Р Турция публикува поздравление по случай националния празник на България.

„Поздравяваме България по случай националния ѝ празник. Винаги ще помним подкрепата на българското правителство и българския Народ след земетресението. Благодарим!“, се казва в официалната страница на турското външно министерство. Български пожарникари, спасители и доброволци бяха сред първите, които помогнаха на южната ни съседка след опустошаващото земетресение на 6 февруари, което отне живота на хиляди.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе