Отбелязаха 3-ти март в Профилирана гимназия „Васил Левски“-Исперих

Честването на 3 март в Профилирана гимназия „Васил Левски“, Исперих – тържество на българската красота, националния дух и българския национален космос.

По повод 145 години от Освобождението на България сведохме чела, поклонихме се пред мъчениците, преклонихме се пред подвига на хилядите знайни и незнайни герои, жертвали себе си за Отечеството. Възхитихме се на българската хубост и погледнахме с нея към славната ни история.

YouTube

Ивана от 10 в представи въздействаща презентация, в която текст, образи и музика разказваха за началото на Руско-турската освободителна война, формирането на българското опълчение, боевете при Шипка и решенията на Санстефанския мирен договор. Пред погледа ни оживяха герои, знамена и битки на българския дух в името на Свободата. А в сърцето кавал проплакваше и до небесата като вой се извиваше, като човек дишаше…барабан биеше с ударите на сърцето, с нозете на хайдутите по пътеките горски, с устрема на юнака, оставил либе и дом, за да призове бурята и да поведе синовете на майка България със себе си…и тъпан като на кървава сватба биеше…и гайда рукна, и мъжки глас запя песента на гората за Път и за борба „кат за една ближна обща веселба“.

В словото си директорът на училището отбеляза, че „в този ден изправяме гордо снага като Балкана и виждаме по-ясно от всякога българското: в хилядолетната ни история на герои и мъченици, в свещените текстове на прекрасния ни български език, в багрите на българската шевица, в песента на гората и мелодията на сърцето.“

Днес празнувахме с уникалното българско хоро, в което е кодиран стремежът ни към общност и единение, и пихме жива вода от извора на Белоногата, за да пребъде България!

Празникът беше още по-вълнуващ заради прекрасните хора, изпълнени от талантливия кларинетист от 11 а клас – Ашкън – и техническото озвучаване, осъществено от Ямур от 10 в клас.

Честването на 3 март в Профилирана гимназия „Васил Левски“, Исперих – тържество на българската красота, националния дух…

Posted by Профилирана гимназия "Васил Левски" гр. Исперих on Thursday, March 2, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе