Представител на РП – Разград участва в дискусионна среща по проблемите свързани с необходимостта от активна превенция на асоциалните прояви

Представител на Районна прокуратура – Разград участва в дискусионна среща по проблемите, свързани с необходимостта от активна превенция на асоциалните прояви сред младите хора. Срещата бе по инициатива на Общинския съвет по наркотични вещества към Община Разград, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и Федерацията на жените – гр. Разград.

Гости на събитието бяха председателят на Фондация „Общност в помощ на зависимите“ от гр. Габрово и психолози от организацията, които споделиха своя опит в борбата със зависимостите и по – конкретно зависимостта от употребата на наркотични вещества. Част от дискусионната среща бяха представители на училищата в региона, както и на родителските общности към тях.

YouTube

Специално участие в срещата взеха две момчета, лекували се от своята зависимост във фондацията, и продължаващи да работят за каузата й. Те споделиха своите лични истории – за причините за своите избори, за трудностите, през които са минали, за дългата борба, за избора всеки ден да не бъдеш зависим. Психолог и майка на зависим, лекувал се благодарение на организацията, също разказа своите преживявания като представител на групата на родителите и в същото време специалист, ангажиран с темата за зависимостите.

На дискусионната среща бяха изнесени данни за това, че прагът на годините, в които младежите започват да употребяват наркотични вещества, е паднал до 12 години. Сред основните причини за това да опитат се утвърждават любопитството и желанието им да се впишат в групата. Важна причина е и невъзможността да се справят с предизвикателствата и стреса. Обърнато беше особено задълбочено внимание на темата за възпитанието и ролята на семейството.

Психолозите от центъра формулираха няколко групи причини едно лице да развие определена зависимост, като става дума за съвкупност от биологични, психологически и социални фактори.

Опитът на прокуратурата в Разград бе представен от прокурор Десимира Недкова. Един от основните приоритети в работата на магистратите е именно противодействието на престъпленията, свързани с наркотични вещества.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе