Празник на пчелния мед в къщата музей „Анание Явашов“

Къщата музей „Анание Явашов“ и Областният браншови пчеларски съюз „Лудогорска пчела 2022“ канят разградчани на Празник на меда на 22 март. Символичният повод е настъпването на Пролетта.

Началото в 10.00 часа с тържествен водосвет за здраве на пчелните семейства и стопаните им ще постави отец Дмитрий Терзи.

YouTube

„Подготвили сме немалко изненади и сладки изкушения за нашите гости на празника“, казва началникът на отдел „Нова и най-нова история“ в Регионалния исторически музей проф. д-р Росица Ангелова. А като припомним, че тя вече наложи собствен и подкрепен от колегите й в отдела стил при организиране и представяне на изложби и събития, които оставят трайна следа в културния календар на Разград, може отсега да се бъдем сигурни, че преживяването идната сряда ще си струва.

В двора на къщата на ул. „Венелин“ № 20 ще бъде подреден щанд с различни видове пчелен лудогорски мед, от който ще може да опита всеки, различни пчелни продукти, пчелен инвентар и… разбира се, топъл чай с мед.

Ще има игри за посетителите на празника с посланието: „Здраве е нашето сърдечно пожелание!“. Председателят на регионалния пчеларски съюз Славейко Рашев има грижата за образователните беседи: „Пчелата – необходимост, приятел и помощник на човека“ и „Медът не е лекарство, но лекува“.

Гостите ще имат възможност и да разгледат изложбата „Любовта е…“ с открити пощенски картички от края на XIX и началото на XX в. от фонда на музея, подредена в навечерието на Трифон Зарезан и Св. Валентин на втория етаж на къщата музей „Анание Явашов“.

На празника са поканени ръководствата на Община Разград, Областна администрация, Фонд „Земеделие“, жителите на община Разград, партньори и приятели на пчеларите от Североизтока.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе