НАП отчита рекорден ръст на приходите за последните години

През тази година Националната агенция за приходите отчита рекорден ръст на постъпленията в бюджета в сравнение със същия период през последните години. Това обяви изпълнителният директор на приходната агенция Борис Михайлов в ефира на сутрешния блок на БНТ. Той определи събираемостта като рекордна и припомни, че към 17 март събраните приходи са над 6,4 млрд., което е със 752 млн. повече в сравнение със същия период на миналата година.

 „Най-много ДДС е събрано към момента – 2,6 млрд. лв. до 17 март, което е с 211 млн. лв. повече в сравнение със същия период на 2022 г.“, заяви Михайлов. По думите на изпълнителния директор на приходната агенция инфлационните процеси, демографският срив и много други фактори оказват своето въздействие върху събираемостта. Но основната роля за рекордния ръст на приходите имат служителите в НАП, които си вършат професионално и отговорно работата, както и коректното поведение на данъкоплатците. Михайлов е категоричен, че няма „чадър“ от страна на НАП над определени фирми в държавата.

YouTube

„За първи път през 2022 г., по време на служебния кабинет, единственият производител на горива в страната е внесъл корпоративния си данък в размер на 17,9 млн. лв., а по-късно е платил и 72 млн. лв. солидарна вноска върху свръхпечалбата си.“, подчерта Михайлов.

С цел да установи произхода на средства за закупуване на имоти в Дубай и тяхното деклариране, НАП проверява 23 българи, съобщи още Борис Михайлов. Приключили са 21 от производствата, като в резултат на тях са подадени 6 коригиращи декларации, съставен е един акт за установяване на нарушение и са установени над 131 хил. лв. задължения. НАП очаква информация от Обединените арабски емирства и за още българи с имоти в Дубай.

„Ако имаш имоти в чужбина, не означава, че си лош човек и не си платил данъците си. На база на получената по международния обмен информация, приходната агенция прави проверки и ревизии. Ако установим, че средствата, с които са закупени имотите, не са декларирани, се предприемат съответните мерки.“, категоричен е изпълнителният директор на НАП.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе