Пъстра фолклорна плетеница за Великден от Капанския ансамбъл

Жители и гости на Разград, откликнали на поканата на артистите на Капанския ансамбъл, имаха възможност да съпреживеят заедно досега до уникални образци на българския музикален, песенен и танцов фолклор от всички етнографски области на страната в празничния концерт „Фолклорен Великден“.

В Общинския културен център част от своя богат репертоар представиха три професионални състава. Първи на сцената бе Капанският ансамбъл, след него Ансамбълът за народни песни и танци „Пазарджик“ и Ансамбълът за народни песни и танци „Сливен“.

YouTube

Което породи нережисирано надсвирване, надпяване и надиграване между съставите и препълнилата салона публиката ги възнагради с бурни аплодисменти и ставане на крака на финала, когато в обща композиция пред тях бяха общо над 140 изпълнители.

Кошници с цветя за артистите, изплели за два часа пъстрата фолклорна плетеница, имаше от кмета на Разград Денчо Бояджиев и председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев, от зам.-кмета Добрин Добрев, от областния управител Драгомир Златев и Танцов клуб „Абритус“. В залата бе и главният експерт в общинския отдел „Култура“ Цветана Бенонова.

Общият проект на трите състава – част от 14-те професионални ансамбъла в страната, започна преди повече от осем месеца. Концертът ще бъде изнесен и в Сливен след месец, а в Пазарджик – наесен. Пак тогава, в началото на новия творчески сезон, Капанският ансамбъл ще представи премиерно пред почитателите си в Лудогорието новите танцови композиции „Еркечки мотиви“ и „Тракийски танци“, издава в аванс директорът на състава Светослав Стойчев.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе