2022 г. беше трудна година за криптовалутите, но дали да сме оптимисти за 2023 г.?

Изображение от Jievani Weerasinghe в Unsplash

Едва ли някой може да оспори факта, че 2022 г. беше доста лоша година всичко, свързано с криптовалутите и този специфичен бизнес. Изключително агресивното сриване на цената на стойността на криптовалутата доведе до загуба в размер от 2 трилиона долара след мащабното поскъпване на валутата през 2021 г.

Истината е, че криптопазарът е в тотална стагнация. Колкото и неизвестни да крие пазарната конюнктура, според някои анализатори са на мнение, че цените ще продължат да падат още преди да се установи етапа на известна стабилност и увеличение. В никакъв случай не може да се пропусне и, фамозния срив на борсата за криптовалути FTX, така наречената „стартъп еднорог“ компания, която бе оценена на цели 32 милиарда долара. Това е само последната лоша новина за инвеститорите в биткойн, етериум и други цифрови валути.

YouTube

Без значение е с каква цел сте притежавали криптовалута: за инвестиция, за закупуване на стоки, за използване в биткойн казина и сайтове за залози с крипто, или просто защото сте били заинтригувани от сензацията, която в действителност беше търговията с криптовалути, със сигурност сте сред хората, които по един или друг начин са били засегнати от икономическия срив на криптопазара.

Към момента на създаване на тази статия цените на биткойна се колебаеха около 16 500 долара, което е сериозен спад спрямо цената от над 46 000 долара, на която биткойнът се търгуваше през последния ден на 2021 г.

Розовият балон, в който доста дълго време живееха инвеститорите, уверени, че повишаването на лихвените проценти и по-високите нива на инфлация в световен мащаб, ще имат положителен ефект върху цифровите активи като криптовалутите, в крайна сметка се спука.  Финансовият колапс, обусловен от трайната тенденция на нарастване на лихвените проценти и настъпилата рецесия, успя да засегне не само пазара на акции и облигации, но и този на криптовалути.

Колкото и да са тревожни тези факти и тенденции, в крайна сметка това не е случай на т. нар. крипто зима. През последните няколко години цените на биткойн са изключително нестабилни. На фона на всичко изредено до тук съвсем резонно възниква въпроса: дали пък през 2023 г. може да очакваме завръщане на славните дни на криптовалутата.

Не случаен е и оптимизмът след част от притежателите на биткойн, които разчитат, че през 2023 г. стойността му ще достигне нива от около 34,000 долара. Наблюдава се още по-розовата тенденцията, че стойността на криптовалутата ще се повиши дори повече от настоящата прогноза.

Общественият интерес към криптовалутите остава висок, като те продължават да бъдат обект на внимание както в света на бизнеса, така и в популярната култура. Интересът и начинът на възприемане на значимостта на тази тема в световен мащаб, със сигурност е индикация за едно по-обещаващо и добро развитие през 2023 г. Това от своя страна ще рефлектира със сигурност върху нагласите у хората, желанието им да научат повече за криптовалутите и това как функционира пазари и какъв е резултатът от тази дейност. Това обезателно ще даде своя ефект върху цената на валутата, тъй като се очаква повече хора да започнат да търгуват на криптоборсите.

Независимо от фактът, че криптовалутите не са особено стабилни и стойността им постоянно варира, едно е безспорно – 2022 г. не бе никак добра за този бранш. Анализите показват, че през първите три месеца на 2023 г. е налице известна положителна тенденция на пазара за криптовалутата, което определено дава увереност на търгуващите с нея, че ще се справят успешно с поредната финансова криза.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе