Ученици от 3. б клас в ОУ „Никола Й. Вапцаров“ бяха гости на Прокуратурата в Разград по повод Деня на отворените врати

По повод Деня на отворените врати Прокуратурата в Разград бе домакин на ученици от 3б клас в ОУ „Никола Й. Вапцаров“ – Разград с техния класен ръководител госпожа Севдалина Симеонова. Децата Те бяха посрещнати от административния ръководител на Окръжната прокуратура – окръжен прокурор Тихомир Тодоров, както и от прокурорите от Районна прокуратура Зорница Цветкова и Десимира Недкова.

Учениците бяха въведени в особеностите на Съдебната власт в България. Запознаха се с дейността на прокурора, съдията и следователя, както и с ролята на всеки един от тях в системата. Прокурорите разясниха понятията „престъпление“ и „наказание“. Обясниха на третокласниците как се провежда наказателен процес, как се събират доказателства и как всеки доказано извършил престъпление получава наказание. Децата разбраха какво означава да си малолетен и непълнолетен и каква наказателна отговорност носят като такива.

YouTube

Учениците бяха подготвили свое представяне. Бяха научили факти за Конституцията на Република България – нейното приемане, цели и основни начала. В знак на благодарност за старанието и вниманието си пък получиха като подарък именно издание на действащия основен закон на държавата.

Голям интерес за тях представляваше помещението за задържани лица в Следствения арест, където им беше разрешено да надникнат. Всички бяха единодушни, че не биха искали да разберат какво е да си в „клетката“, но и че там попадат само хората извършили „лоши“ постъпки. Децата си тръгнаха, давайки обещание да учат, да се трудят и да бъдат добри хора.

Инициативата се провежда ежегодно във връзка с Деня на Българската конституция и професионален празник на юристите – 16 април.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе