Хъдреллез и концерт за празника на село Севар

След провеждането на пищните конни състезания по повод селищния събор в кубратското село Севар местните хора /предимно млади и по-възрастни/ пресъздадоха пролетния алиански обичай Хъдреллез, който на различни места по региони в страната е с по-различно произношение.

В Севар традицията стартира в следобедните часове. Хъдърлез (или Хъдреллез, Хъдерлез, Едрелез) съвпада с християнския празник Гергьовден.

YouTube

Самодейците в Севар представиха обичая, който се предава от поколение на поколение в тяхното село и така се вписва в тяхната народно-битова култура и фолклор.

Пролетният обичай бе наблюдаван от десетки жители и гости на Севар, сред които бяха и представители на Община Кубрат.

В пресъздаването на фолклорната традиция се включи и кметът на селото Леман Сюлейманова. „Хъдреллез“ в село Севар се изпълнява от няколко века, или повече от 400 години.

Празникът на Севар продължи с концертна програма от турския и български фолклор на местните самодейци и гостуващи състави от селата Бисерци и Мъдрево.

На сцената пред многобройна публика пяха и танцуваха деца oт ДГ „Пролет“, както и по-опитни изпълнители от НЧ „Отец Паисий-1928“ в с. Севар. Песен изпълни и кметът на съседното село Мъдрево Салим Мустафа.

Поздравления за празника бяха отправени също от кмета на община Кубрат Алкин Неби и кмета на село Бисерци Алиш Арифов. Концертната програма завърши с ритмите на голямото и хубаво „Веселиново хоро“.

ХЪДРЕЛЛЕЗ И КОНЦЕРТ ЗА ПРАЗНИКА НА СЕВАРСлед провеждането на пищните конни състезания по повод селищния събор в…

Posted by Община Кубрат on Sunday, May 7, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе