Какво се е случило на 9 май?

Девети май – Денят на победата, един от най-важните дати в историята на Русия и емблематична дата за целия свят, която отбелязва края на Втората световна война. Този ден е отбелязан в памет на победата на съюзните войски над нацистките сили през 1945 година, след шестгодишен конфликт, който е водил до милиони загинали, както и до разрушаването на цели градове и държави.

В Русия този ден е голям национален празник, който се отбелязва с множество паради, мероприятия и церемонии. Хората излизат на улиците, за да почетат паметта на загиналите във войната, като носят червени макове на гърдите си – символ на паметта за жертвите на войната. Този ден е също така ден на паметта и примирението в Европа и в целия свят, който отбелязва края на една от най-тежките катастрофи в историята на човечеството.

YouTube

Денят на Европа е годишен празник, който се отбелязва на 9-ти май в чест на мирното европейско единство и солидарността между народите на континента. Този ден е символ на една от най-значимите дати в историята на Европа и е отбелязан с редица мероприятия и церемонии в цялата Европейска общност.

Денят на Европа има своите корени в историята на Европа, когато през 1950 година френският политик Робер Шуман предложи създаването на Европейска общност за въглища и стомана, която да укрепи мирното единство и солидарността между народите на Европа. Това беше първият стъпка към създаването на Европейския съюз, който се развива и днес.

През годините Европейският съюз се е разраствал и е станал сила на световната сцена, която насърчава мирното единство и сътрудничество между държавите-членки. В същото време, той привлича вниманието на света с усилията си за опазване на околната среда, насърчаване на икономическия растеж и създаване на условия за социалното благосъстояние на гражданите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе