Втора среща по националната програма се състоя в ОУ „Никола Й. Вапцаров“

На 11. и 12. май ни гостуваха училищата – партньори от село Розино – Пловдивска област, село Лозенец – Добричка обл. и село Бреница – Плевенска обл. Емоционална и топла беше срещата с колегите, които скоро открихме, благодарение на програмата.

През първия ден ги посрещнахме по стара традиция с хляб и сол, разказахме и показахме как кипи животът при нас. Учениците от първи „б” и техните учители Татяна Маркова и Сенай Фикретова представиха дигитален урок . Децата разпознаваха и назоваваха забележителностите на родния ни край, използвайки възможностите на платформата „Енвижън”.

YouTube

През втория ден се върнахме назад, назад във времето – от античните римляни до самобитните капанци, техните обичаи и поминък. Гостите не само наблюдаваха, а и се включиха в импровизираните работилнички – изработиха си „монета” – реплика на римската с лика на Траян Деций; оцветиха плочка със стилизирана шевица; заплетоха плетка, но най-много се запалиха по иглонабиването на вълна (оказа се, че по техните краища тази техника не е така популярна).

С музикална програма нашите сладури забавляваха гостите. Гордеем се с нашите възпитаници и техните хореографи – Емилия Борисова, Илонка Занкова, Магдалена Щерева и Румен Иванов!
Новите ни приятели останаха очаровани от китното ни Лудогорие, чистия ни град и забележителностите; посетиха местата, с които се славим – музей „Абритус” и спортната база на „Лудогорец”.

Уроците по иновативната програма „Лудогорието – минало и настояще” ще продължат и в следващите три години. Дано възпитаниците ни попият повече от културата ни и запазят огънчето в сърцата си!

ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ – добрите практики продължават да се споделятВтора среща по националната програма се състоя този…

Posted by Основно Училище Никола Вапцаров on Saturday, May 13, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе