Кампания за безплатно измерване на кръвно налягане днес в Разград

Заместник-кметът на Община Разград Хабибе Расим посети днес пункта за безплатно измерване на кръвно налягане, който днес се намира пред Общинския културен център(Новия театър). Това е част от кампанията „Май Месец за Мерене“, която се организира от Българската лига по хипертония със съдействието на Българския червен кръст и общинските управи в 26 града. Община Разград също е съпричастна към инициативата и оказа съдействие при организирането на събитието в Разград.

Пунктът, в който се извършват скринингови замервания, ще функционира до 16,00 ч. днес. Манипулациите извършват студенти от трети курс на Медицинския университет във Варна и представител на фирма „Omron“, а доброволци от БМЧК провеждат последващите анкети с преминалите през замервания хора.

YouTube

Участниците в кампанията се информират за рисковете от хипертонията, като получават информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване. Кръвното им налягане се замерва с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене и в домашни условия, подпомагащо профилактиката на мозъчен инсулт и други съдови заболявания. Предсърдното мъждене е най-честата форма на сърдечна аритмия, засягаща 1 на 4 души над 40-годишна възраст.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе