Проведе се третият международен етно фестивал „Зазорявяне“

На 27 и 28 май, в зеленото сърце на Софийското поле – с. Горна Малина, се проведе Третият международен етно фестивал „Зазорявяне“. Събитието бе организирано от Сдружение „Зазоряване“ и Община Горна Малина, а медийното отразяване бе реализирано от партньорите Радио Зорана, Вестник Утро и Разград нюз.

Международният етно фестивал „Зазоряване“ е културна проява с национална значимост, целяща съхраняването, предаването и популяризирането на народното песенно и танцувално творчество на България в отделните етноси и етнографски групи. Фестивалът представя разнообразието от фолклорни форми по българските земи и диаспорите зад граница. Насърчава приемствеността и привличането на младите хора към традициите и обичаите съхранили духа и самобитността на отделните етнографски групи. Приобщава различни социални и възрастови групи от населението към активно общуване чрез изразните средства на фолклора.

YouTube

В продължение на два дни жители и гости на с. Горна Малина имаха възможността да видят и чуят 650 изпълнители, които се изявиха на новооткритата лятна сцена на площада пред общинската администрация. Най-малкият участник бе само на 3 години, а най-възрастният – на 86.

Фестивалните дни бяха изпълнени с много емоции и очаквания, както от страна на участниците, така и от страна на зрителите.

Представени бяха автентичен и обработен фолклор в разделите „Певческо изкуство“ и „Танцово изкуство“. За първа година във Фестивала присъстваше и кулинарен раздел, в който бяха представени традиционни български обредни хлябове от цялата страна.

Професионално и компетентно жури от фолклорни специалисти в състав: Лили Ангелова, Светла Цветкова и Радослав Тодоров, оценяваше безпристрастно участниците във фестивала, чиито умения и талант надхвърляха многократно очакванията за самодейци.

Специални гости на Третия международен етно фестивал „Зазоряване“ бяха: Васил Тосев – единственият български дервиш, младата народна певица Теди Еротеева и възпитаникът на НУФИ „Филип Кутев“ – акордеонистът Цветан Стоянов. Събитието бе уважено и от г-н Иван Ченчев – председателстващ парламентарната Комисия по култура и медии.

Откриването на Третия международен етно фестивал „Зазоряване“ бе поверено на децата от ДГ „Вяра, Надежда, Любов“ в с. Горна Малина, които представиха спектакъла „Назад във времето, а закриването – на Детско-юношеския шопски ансамбъл „Ради Радев“ от гр. Елин Пелин.

В своето трето издание фестивалът изпълни успешно своята мисия на мост между етноси и религии и се утвърди като културно събитие, което популяризира и утвърждава разбирателството, взаимното уважение и толерантността между отделните етнографски групи.

Не пропускайте следващото издание на фестивала през 2024 г., за да се насладите на колорита и дръзновението на самодейците, носещи в сърцата си обичта към род, Родина и традиции!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе