Кубрат почете Христо Ботев

На 147-та годишнина от гибелта на Христо Ботев, град Кубрат отдаде почит на гениалния поет и революционер с поднасяне на венци и цветя. Церемонията се проведе пред паметника на Христо Ботев в града и бе почетена от ръководството и администрацията на Община Кубрат, водени от кмета Алкин Неби. Уважението към Ботев се изрази и чрез присъствието на председателя на местния парламент в Кубрат, Хюсеин Юмеров и общински съветници, училищния директор Росица Христова, множество учители, ученици, местни общественици и граждани.

В рамките на церемонията, пред паметника на великия поет и революционер, училищният преподавател по история и цивилизация при СУ „Христо Ботев“ в Кубрат, Иванка Алексиева, произнесе вълнуващо слово. Тя отбеляза, че втори юни е денят, в който се припомнят героичните жертви, дадени от хиляди българи в името на отечеството. Тя изрази своето възхищение към Ботев, като го определи като символ на саможертва и посвещение на родината.

YouTube

Иванка Алексиева заяви, че втори юни не е тъжен ден, а е ден на тържество за българския дух и за безсмъртието на героите, които оставят трайна следа във вечността. Тя призова да се съхранява и предава наследството на тези герои, за да останат винаги живи.

„Пророчески се оказват Ботевите стихове, много повече от столетие е изминало. Славната епопея на Ботев и неговата чета, вместо да избледнява, техният подвиг става все по-жив и по-ярък. Самият той едва ли е вярвал, че с малката си излязла въоръжена дружина ще успее да предизвика освобождението на България. Но целта на журналиста Ботев явно е била друга – да привлече вниманието на цивилизована Европа и нейните вестници, а оттам и на дипломатическите мисии на стария континент към положението на българския народ. И в това начинание Ботев определено е успял, макар и с цената на героичната си смърт“, добави Иванка Алексиева.

„На днешната дата нашето училище също отбелязва своя патронен празник, заедно с преклонение пред своя патрон Христо Ботев ние с гордост си пожелаваме да продължаваме да постигаме успехи, да усвояваме знания в изкуствата и спорта, и да си поставяме нови върхове за постигане. Чрез всички нас, нека живее Ботевият дух – днес, утре и завинаги!“, каза в словото си учителката Иванка Алексиева.

Ученици изпълниха стихотворения на Ботев със истинска страст, пресъздавайки душевните му послания и борбата му за свобода. Венци с благодарност и почит, бяха поднесени от Община Кубрат и Общинския съвет, от училището и от политическите представители в общината – Движението за права и свободи (ДПС) и „Има такъв народ“ (ИТН). Освен това, цветя бяха положени в основата на паметника от малките възпитаници на училището, от децата на група „Здраве“ при Детска градина „Здравец“ в град Кубрат, както и от много граждани, които се присъединиха към церемонията.
Малко след поднасянето на венците, всички присъстващи сведоха глави с двуминутно мълчание под воя на сирените, огласили град Кубрат. Този звук проникна в сърцата на всички присъстващи, напомняйки за неизмеримата цена на свободата и жертвите, направени в името й.

КУБРАТ ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА ПОЕТА И РЕВОЛЮЦИОНЕР ХРИСТО БОТЕВ – 147 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕНа 147-та годишнина от гибелта на…

Posted by Община Кубрат on Friday, June 2, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе