Ротари клуб Кърджали организира публична лекция с участието на д-р Надие Карагьозова

Ротари клуб Кърджали с президент Невин Караджа организира публична лекция, която се проведе на 9 юни 2023 година в Бизнесинкубатор. Събитието събра над 70 специалисти от различни сфери на обществения живот – образование, култура, здравеопазване, социални дейности, превенции, неправителствени организации и др. Интерес към срещата проявиха и специалисти от съседните Ардино и Момчилград.  

В препълнена зала Надие Карагьозова представи авторската си тема „Значимият възрастен-фактор в развитието на детето“ и  увлече участниците.  Бързо и лесно се стигна до оживена дискусия, в която участваха различни специалисти от подкрепящите професии, сред които психолози, медицински лица, логопеди, рехабилитатори, които споделиха полезна опитност от тяхната практика и се припознаха в народната мъдрост, че в отглеждането и възпитанието на едно дете се грижи цяло село и всеки един, с който взаимодейства подрастващият в различни етапи от развитието му, е ценен не само като присъствие,  но и като път, насока, стимул, мотивация, насърчение и др. Позитивните техники приложени в началото за по емоционално запознанство и в края на лекцията вместо пожелания създадоха топла приятелска атмосфера, в която всеки участник се почувства специален. Активна в дискусията беше младата ротарианка Айтен Сабри. Двучасовата среща приключи с връчването на грамоти и снимки за спомен. „Днешното събитие е като продължение на идеята ни да бъдем от полза във всеки един момент на подрастващите, които днес се формират главно чрез технологиите , а опасностите дебнат навсякъде. Като родители, тесни специалисти сме длъжни да реагираме навреме, за да предотвратим негативните тенденции, които не съпътстват  “, коментира домакинът на събитието Невин Караджа.

YouTube

Ротари клуб Кърджали е един от най-активните в страната. Освен благотворителните инициативи в полза на обществото, турнири, състезания, семинари и обучения, посещения на клубове от страната и чужбина, поставя акцент върху работата с Ротари Фондация, работата с Интеракт и Ротаракт клубовете, на които е спонсор.  Безкористна служба в полза на обществото и вярност към хуманните идеи на Ротари е един от водещите приоритети на кърджалийци.

Преживях много вълнуваща среща в Кърджали, на която имах възможност да видя едни прекрасни специалисти, които с много любов и старание полагат грижи за по-образованото, по-дейното, по-мъдрото утре. Всяка една работеща практика трябва да се ползва като добрият пример и опит. Всеки един от нас притежава един и същи ресурс –това да сме  полезни един на друг, да си сътрудничим и да си помагаме“, сподели Надие Карагьозова след завръщането си.

По време на краткия си престой в града, Карагьозова преживя още два вълнуващи момента. Беше приета от кмета на Кърджали, един от най-успешните и с най-дългогодишна служба в местното управление доц. д-р инж. Хасан Азиз и присъства на празнична закуска организирана по повод Световния ден  на закуската на  Юнеско, създаден по инициатива на Търговско-промишлената камара на Турция и вписан в Списъка на световното нематериално културно наследство. Специални гости на събитието бяха генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, както и представители на Асоциацията на учителите по турски език.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе