Еньовденски традиции, Златната маска на Терес и Дионисиев ритуал на „Белите нощи на Разград“ в петък и събота

Разнообразна програма с участието на културните институции в Разград и гостуващи формации включва тазгодишното издание на Фестивала на материалното и нематериалното културно наследство „Белите нощи на Разград“. Събитието се организира от Община Разград и Регионален исторически музей с любезното съдействие на „Винпром „Лудогорие“ на 23 и 24 юни.

В първата вечер по традиция за различни културни прояви отварят врати къщите музеи в Разград.

YouTube

Поредицата от събития започва от Художествената галерия „Проф. Илия Петров“, където символичен домакин е ЦПЛР Център за работа с деца. Посетителите на галерията ще могат да разгледат творбите от последното издание на Националната изложба „Лудогорие“ и да се насладят на изпълнения на малките певци от Класа по поп пеене в ЦРД и на момичетата от Градски мажоретен състав. Представянето на възпитаниците на ЦРД ще е под надслов „Магията на детския танц и песен“, започва в 18,30 ч. на 23 юни, петък.

В 19,30 ч. е началото на „Територия на словото“ в къща музей „Станка и Никола Икономови“. Символичен домакин е Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“, а гост е редакторът в издателство „Персей“ Пламен Тотев. Той ще представи изданието „Тайната на дървото“ – разкази за Разград от носителя на наградата „Златен Пегас“ Димитър Петров. В събитието участват и млади разградски таланти – певецът Текин Зекериев и рецитатори от ЦПЛР ЦУТНТ.

В 20,30 ч. под надслов „Завръщане в миналото – Другият Явашов“ започват събитията в къща музей „Анание Явашов“, където символичен домакин е НЧ“Развитие 1869“. Пред посетителите в тази къща музей ще премине ретро парад на модни костюми от преди повече от век. Ще бъдат представени Българо-латински ботанически речник на акад. Анание Явашов от фонда на РИМ и авторска изложба на д-р Мария Касчиева.

От 21,30 ч. в Етнографския музей започват възстановки на обичаи от празника Еньовден. Символичен домакин на програмата под надслов „Еньовски традиции и наричаня“ и „Магията на традициите“ е Капански ансамбъл-Разград. Освен изпълнителите от ансамбъла в програмата участват и Фолклорен ансамбъл „Цар Калоян“, Детска танцова студия „Капанче“ към НЧ“Напредък 1901“ и Музикална школа „Илия Бърнев“ към НЧ“Развитие 1869“.

Финалът на вечерта е в двора на къща музей „Димитър Ненов“, където от 22,30 ч. символичен домакин ще е Театрално-музикален център-Разград. Атмосферата там ще е от времето на Австро-Унгарската империя. В музикално-танцовата композиция ще участва квартет от Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“, танцьори от Сцена „Назъм Хикмет“ и актриса от театралната трупа.

Във всички къщи музеи посетителите ще бъдат посрещани с бяло сладко или чаша пелин.

Във втората „Бяла нощ“ – 24 юни, събота – събитията се случват на територията на Археологически резерват „Абритус“. От 16,00 до 21,00 ч. посетителите могат да видят в Интерактивния музей два уникални експоната от фонда на Исторически музей „Искра“-Казанлък: Златната маска на тракийския цар Терес от 5 век пр.н.е. и бронзовата глава на владетеля на Одриското царство Севт Трети от 4-3 в. пр.н.е.

В 21,30 ч. на Вила „Урбана“ сред колоните на древния Абритус започва концерт на няколко изпълнители. В него ще участват красивите балерини от Балетна школа  при НЧ“Развитие 1869“. Разградчанинът Иван Гайдаров ще представи втората си авторска песен. Вечерта ще завърши с огнените танци на група „ТЕМП“ от Враца“, спектаклите са озаглавени „Светлината на огъня“ и „Дионисиев ритуал“.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе