Състоя се работна среща между НЧ „Нов живот-1948“-Мъдрево и МКБППМН-Кубрат

Нургюл Ялама – дългогодишен секретар на читалището в кубратското село Мъдрево и художествен ръководител на местния самодеен състав и секретарят на местната комисия д-р Надие Карагьозова организираха творческа работна среща. По време на разговора, състоял се на  22 юни 2023 година, двете страни обсъдиха подходяща тема, която да бъде дискутирана в рамките на предстоящия Балкан-Фест, на който ще вземат участие самодейците от Мъдрево през идната седмица в комплекса Златни пясъци. „Да съчетаем полезното с приятното, да превърнем пътуването във вълнуващо преживяване, като включим и образователен елемент като добър познавач на местния фолклор и като човек, който има разработени теми, свързани с читалищната дейност“, така г-жа Ялама се обърна към кубратския секретар и отправи молба за подкрепа и съдействие за реализиране на съвместното творческо предизвикателство.

По време на приятелския разговор д-р Карагьозова се запозна с участието на вокалната и танцови групи към местното читалище на различни събития през първото полугодие на текущата година. С песни и танци самодейците споделили няколко сцени – едната в с. Брадвари по случай Невруз (празник, който се почита от алинската общност),  международния фестивал „Божурите“  през май,  „Танцувай с Пагане“ и др.

YouTube

В края на срещата страните се обединиха около темата „ Привличане на младите-предизвикателство пред съвременното читалище“, която ще бъде дискутирана със самодейците под открито небе в рамките на дните на фестивала. „Малък  забавен, образователен ритрийт, защо не“, прие предизвикателството кубратския секретар, която смята, че въпреки дигитализацията,  читалищата и библиотеките  имат своето място и роля не по малко отколкото в недалечното минало, когато са били основни духовни, образователни и културни средища.

 На срещата присъства и библиотекарката на селото Сатъ Назар.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе