Обявяване на восъчна зрялост и въвеждане на мерки за пожарна безопасност в Кубратско

Кметът на община Кубрат издаде заповед, съобщавайки за влизането на посевите от житни култури в етапа на „Восъчна зрялост“ и обявявайки пожароопасен сезон в землищата на населените места в общината. Заповедта има за цел да предпази посевите от вреди и да намали риска от пожари.

Съгласно заповедта, се забранява паленето на открит огън в зоните с житни посеви и на разстояние по-малко от 50 метра от тях, от момента на влизането в етапа на восъчна зрялост до края на реколтата и изораването на стърнищата. Тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в тези зони също са забранени.

YouTube

Ремонтните дейности по линейните обекти, които преминават през житните площи, са също забранени по време на восъчна зрялост и до края на реколтата. В случай на аварийни ситуации, извършването на ремонтни дейности е допустимо след предварително уведомяване на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението в Кубрат (РСПБЗН-Кубрат).

Юридическите и физическите лица, които извършват дейности в земеделските земи, са задължени да спазват изискванията на заповедта. Преди започване на жътвата на посевите с площ над 100 декара, те трябва да уведомят писмено РСПБЗН-Кубрат и да осигурят парцелиране и изграждане на пожарозащитни ивици с ширина не по-малка от 6 метра. Тези ивици трябва да бъдат създадени чрез ожънване, премахване на сламата и изораване на земеделските земи, заети с житни култури.

Лицата, които извършват дейности в земеделските земи, трябва да осигурят необходимата противопожарна техника, съоръжения и средства за гасене. Също така, трябва да поставят предупредителни и забранителни знаци на видни места около площите с житни култури, които забраняват пушенето и паленето на открит огън.

Физическите и юридическите лица, които минават покрай неожънати площи, също трябва да спазват правилата и нормите за пожарна безопасност и да не предизвикват пожари със своите действия.

Заповедта забранява паленето на стърнища и други растителни отпадъци, както и използването на открити огнеизточници в земеделските земи и извън тях, включително слогове и крайпътни ивици.

За нарушителите на заповедта ще се налагат административни наказания, а също така ще се предприемат мерки за възстановяване на причинените вреди, съгласно Закона за опазване на селскостопанското имущество. Нарушителите носят както административна, така и наказателна отговорност.

Заповедта ще бъде изпратена за сведение и изпълнение до кметовете на населените места, ръководителите на кооперации и началника на Регионалната служба за пожарна безопасност и защита на населението в Кубрат. Изпълнението на заповедта ще бъде контролирано от заместник-кмета Мирослав Йорданов.

ОБЯВЯВАНЕ НА ВОСЪЧНА ЗРЯЛОСТ И ВЪВЕЖДАНЕ НА МЕРКИ ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ В ОБЩИНА КУБРАТКметът на община Кубрат издаде…

Posted by Община Кубрат on Friday, June 23, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе