Ученици от четири паралелки на Математическата гимназия осъдиха двама непълнолетни в симулиран съдебен процес

Десетокласници от ППМГ„Акад. Никола Обрешков“ Разград, водени от преподавателя по Философски цикъл Теодор Тодоров, участваха в симулиран наказателен процес, организиран от Районен съд – Разград и Районна прокуратура – Разград по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Процесът бе подготвен под ръководството на съдиите Нели Генчева, Доротея Иванова, Николай Борисов и прокурорите Десимира Недкова и Зорница Цветкова.

YouTube

В заключителната инициатива за учебната 2022/2023 г. се включиха 31 ученици от 10 „а“, „б“, „в“ и „г“ клас, които влязоха в ролята на съдия, съдебни заседатели, прокурор, съдебен секретар, адвокати, подсъдими, пострадал, свидетели и вещи лица. Те разиграха интересен казус, в който на две момчета – на 16 и 17 години, бе повдигнато обвинение, че на 1.03.2023 г. в близост до Пощата в центъра на града са причинили тежка телесна повреда на непълнолетно момче.

На един от подсъдимите бе повдигнато и второ обвинение – за незаконно притежание на две цигари марихуана.

 В съдебната зала бяха разпитани 13 свидетели и изслушани 5 вещи лица. След разказите на свидетелите и представянето на експертизите бе установено, че на инкриминираната дата двамата подсъдими се разбрали да отидат на фитнес. Срещнали се на „Ларгото“ и тръгнали към залата, когато се разминали с бившата приятелка на единия, която била в компанията на други две момчета. Това изнервило зарязания младеж. След тренировката той си взел две цигари марихуана от свой познат. В съблекалнята дръпнал няколко пъти от едната и си ги прибрал за по-късно. Тръгнали си от фитнеса като се уговорили по телефона да се срещнат с други техни приятели. Докато се разхождали стигнали до Пощата в центъра на града, където групичката отново видяла бившата приятелка на единия, хваната за ръка с новия си любим. Пренебрегнатият младеж се втурнал и започнал да нанася удари на своя опонент. Включил се и приятелят му. Последвал побой, вследствие на който пострадалото момче получило тежки травми – множество фрактури по лицето и тялото, кръвонасядания и разкъсване на слезката, която била оперативно отстранена.    

След тайно съвещание на съдебния състав, заседанието приключи с произнасяне на присъда. Съдът призна подсъдимите за виновни, тъй като в конкретния случай в съучастие като съизвършители са нанесли тежка телесна повреда, но ги оправда по квалифициращото обстоятелство, че сбиването, макар и на публично място е по хулигански подбуди, тъй като за него има личен мотив – бившата приятелка на един от подсъдимите.

На всеки от тях наложи наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“, чието изпълнение отложи за изпитателен срок от 3 години.

По отношение на подсъдимия, който без разрешително е придобил и държал две цигари марихуана, съдържащи високорисково наркотично вещество, съдът го призна за виновен и му наложи наказание „обществено порицание“ чрез прочитане на присъдата пред съучениците му от ППМГ „Акад. Н. Обрешков“.

Двамата подсъдими бяха осъдени да заплатят солидарно на пострадалия младеж 23 400 лв. обезщетение за причинени имуществени вреди и 25 000 лв. за неимуществени вреди причинени в резултат на престъплението.

Съдът отхвърли останалата част от първоначално предявения иск в размер от 90 000 лева като неоснователен и недоказан.

След приключване на симулирания съдебен процес административният ръководител – председател на Районен съд – Разград съдия Нели Генчева връчи на десетокласниците удостоверения от Висшия съдебен съвет за активно участие и отлично представяне.

През настоящата учебна година лекторите по Образователната програма изнесоха беседи в 8 учебни заведения (седем в Разград – ОУ „Никола Икономов“, СУ „Христо Ботев“, ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, ПГТС „Христо Смирненски“, НПТГ  „Шандор Петьофи“, ПГИ „Робер Шуман“ и едно в с. Ясеновец – ОУ „Св. св. Кирил и Методий“). Обхванати бяха около 700 ученици в 38 паралелки.

 С проведения днес симулиран съдебен процес приключва Образователната програма за учебната 2022/2023 година.  

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе