Огнен финал на „Белите нощи на Разград”

Изпълнителите от Театрална формация „ТЕМП” от Враца поставиха огнен финал на тазгодишния фестивал на материалното и нематериалното културно наследство „Белите нощи на Разград”.

Втората от двете вечери бе открита от заместник-кмета Добрин Добрев, който поздрави музейните работници от Регионален исторически музей-Разград за това, че опазват културното и духовно наследство на Разград. „Музейните работници често остават зад кадър, но трябва да знаят, че обществеността им е благодарна за труда, който полагат, за да опазят прекрасното ни наследство” – каза заместник-кметът Добрин Добрев. Той  увери присъстващите на концерта на Абритус, че Община Разград ще продължи да утвърждава Разград като фестивална столица на Лудогорието и да полага грижа, за да може фестивалите да са това, което бяха, за да популяризираме културно-историческото наследство на региона, а също и защото разградската публика заслужава да се случват тези събития в нашия град. Г-н Добрев анонсира датите на тазгодишното издание на още по-мащабното събитие, което Община Разград организира – Панаирът на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти ще се проведе на 26, 27 и 28 юли, като се очакват рекорден брой заявки за участие и множество интересни състави.  

YouTube

Концертът на Вила „Урбана” сред останките от древен Абритус започна с местни изпълнители: красивите балерини от Балетна школа при НЧ”Развитие 1869” с ръководители Мария Керчева, Виолета Желязкова и Милена Милева и талантливия певец Иван Гайдаров, който е сред младите хора, завършили образованието си, в неговия случай в Англия, и завърнали се да работят в родния град. Освен че изпълни популярни и обичани парчета от българската и световната поп музика Иван Гайдаров направи официална премиера на втората си авторска песен „Магьосница”, а представи и третото си авторско парче „Свободни”, което ще има клип през август.

Завладяващ бе огненият спектакъл на Театрална група „ТЕМП” към Младежки дом-Враца. „Светлината на огъня“ и „Дионисиев ритуал“ представиха младите актьори и танцьори с огън.

Преди и след концерта стотици жители и гости на Разград посетиха Интерактивния музей, за да видят два уникални експоната от фонда на Исторически музей „Искра“-Казанлък, както и постоянните експозиции. Златната маска на тракийския цар Терес от 5 век пр.н.е. и бронзовата глава на владетеля на Одриското царство Севт Трети от 4-3 в. пр.н.е. са открити край град Шипка от археолога Георги Китов през 2004 г.

Posted by Община Разград on Saturday, June 24, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе