Министрите Георги Гвоздейков и Калин Стоянов проведоха среща с посланика ни в Букурещ за спешни мерки за облекчаването на трафика с Румъния

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов проведоха спешна среща с посланика на България в Букурещ Н.Пр. Радко Влайков, за да обсъдят ситуацията с преминаването през граничните пунктове Видин-Калафат и Русе-Гюргево и да набележат мерки за решаване на проблема.

Разговорите са по повод множество сигнали от последните дни от представители на тежкотоварния бранш за километрични опашки на изход от България към Румъния. “Необходимо е тясно сътрудничество между институциите, които имат отношение към темата и заедно с МВР и местната власт ще създадем организация за решаване на този системен проблем”,  подчерта министър Гвоздейков.

YouTube

Георги Гвоздейков посочи още, че българската държава има пълна готовност за пускането на фериботната линия Русе-Гюргево, но от румънска страна имат още работа. “Ако стартираме в най-кратки срокове ферибота, той ще намали трафика с 25%, което значително ще подобри ситуацията на Дунав мост”, обясни транспортният министър.

Министър Калин Стоянов коментира, че следи ситуацията ежедневно по всички гранични пунктове и е в постоянен контакт с ръководствата на МВР в страната.  “Разпоредил съм работа на пълен капацитет”, допълни той.

Посланик Радко Влайков приветства двамата министри за добрата координация между тях, за по-бързото разрешаване на въпросите от общ интерес. По време на срещата бяха обсъдени и текущи аспекти на отношенията с Румъния и по-конкретно взаимодействието по приемане на България и Румъния в Шенген, свързаността между двете страни и корабоплаването по р. Дунав.

Участие в срещата взеха и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков и временният директор на главна дирекция “Гранична полиция” Антон Златанов.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе