Защо е важно да използваме слънцезащита след 30 г.?

С напредването на възрастта кожата ни претърпява промени, които я правят по-податлива на увреждане от вредните слънчеви лъчи. Ето защо е особено важно да използвате слънцезащитни продукти след 30-годишна възраст. В тази публикация ще разгледаме защо използването на слънцезащитни продукти е важно, как действат те и някои съвети за избор на подходящ слънцезащитен продукт за вашия тип кожа.

Една от най-съществените промени е, че кожата ни става по-тънка и по-малко еластична. Това означава, че тя по-лесно се уврежда от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето. Ултравиолетовите лъчи могат да причинят редица кожни проблеми, включително бръчки, старчески петна и дори рак на кожата.

YouTube

Използването на професионална слънцезащита за лице е един от най-добрите начини да предпазите кожата си от тези вредни лъчи. Като нанасяте редовно слънцезащитни продукти, можете да предотвратите преждевременното стареене и да намалите риска от развитие на рак на кожата.

Как действа слънцезащитният крем?

Слънцезащитният крем действа, като поглъща или отразява вредните ултравиолетови лъчи на слънцето. Съществуват два вида UV лъчи, които могат да увредят кожата ви: UVA и UVB. UVA лъчите могат да проникнат дълбоко в кожата и да причинят преждевременно стареене, докато UVB лъчите са основната причина за слънчево изгаряне.

Повечето слънцезащитни продукти са предназначени да предпазват както от UVA, така и от UVB лъчи. Те съдържат една или повече активни съставки, които действат, като поглъщат или отразяват тези вредни лъчи. Някои често срещани активни съставки в слънцезащитните продукти включват цинков оксид, титанов диоксид, авобензон и октиноксат.

Съвети за избор на подходящ слънцезащитен продукт за вашия тип кожа

Изборът на подходящ слънцезащитен продукт може да бъде малко труден, особено при наличието на толкова много различни възможности. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да изберете подходящия слънцезащитен продукт за вашия тип кожа:

  1. Търсете висок SPF: SPF (слънцезащитен фактор) измерва колко добре слънцезащитният продукт предпазва от UVB лъчите. Колкото по-висок е SPF, толкова по-голяма защита осигурява. Търсете слънцезащитен продукт с SPF 30 или по-висок.
  2. Вземете предвид типа на кожата си: Ако имате мазна или склонна към акне кожа, потърсете слънцезащитен продукт, който не съдържа мазнини и е некомедогенен. Ако имате суха кожа, потърсете слънцезащитен продукт, който съдържа овлажняващи съставки като глицерин или хиалуронова киселина.
  3. Опитайте различни формули: Слънцезащитните продукти се предлагат в различни формули, включително лосиони, спрейове и гелове. Изпробвайте различни формули, за да откриете тази, която е най-подходяща за вашия тип кожа.
  4. Нанасяйте редовно: Без значение какъв тип слънцезащитен продукт сте избрали, важно е да го нанасяте редовно. Експертите препоръчват да нанасяте слънцезащитния продукт на всеки два часа или по-често, ако плувате или се потите.

Как да комбинираме останалата козметика със слънцезащитен продукт?

Съвет № 1: Първо нанесете слънцезащитен крем

Най-важният съвет при комбинирането на козметика със слънцезащитен продукт е първо да нанесете слънцезащитния продукт. Нанасянето на слънцезащитния крем след грима може да доведе до неговото неравномерно разнасяне, а също и до премахване на част от грима. Затова винаги нанасяйте слънцезащитния продукт като първа стъпка в грима.

Съвет № 2: Изчакайте слънцезащитният крем да изсъхне

След като нанесете слънцезащитния си крем, изчакайте той да изсъхне напълно, преди да нанесете друга козметика. Това ще гарантира, че слънцезащитният крем е попил напълно в кожата ви и няма да се смеси с другата ви козметика. Ако нанесете други продукти, преди слънцезащитният крем да е изсъхнал напълно, това може да доведе до появата на петна в грима ви или дори да развали цялостната ви визия.

Съвет № 3: Избирайте продукти, които не са комедогенни

Когато избирате други козметични продукти, които да комбинирате със слънцезащитния крем, избирайте некомедогенни продукти. Тези продукти са създадени така, че да не запушват порите, което е от съществено значение за поддържане на кожата ви здрава и без разраняване. Използването на некомедогенни продукти в комбинация със слънцезащитен продукт ще гарантира, че кожата ви ще остане здрава и защитена.

В заключение, използването на слънцезащитни продукти след 30-годишна възраст е изключително важно за предпазване на кожата от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето. Избирайки правилния слънцезащитен продукт и нанасяйки го редовно, можете да предотвратите преждевременното стареене и да намалите риска от развитие на рак на кожата. Не забравяйте винаги да проверявате етикета, да вземете предвид типа на кожата си и да нанасяте редовно за максимална защита.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе