Анкетно проучване показва: 79% от учениците смятат Образователната програма за интересна, а 41% са посочили темата „Трафик на хора“ за най-полезна

56 десетокласници от ППМГ „Акад. Никола Обрешков участваха в анкетно проучване във връзка с приключването на деветата учебна година по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Допитването се проведе в периода от 14.06.2023 г. до 23.06.2023 г, като учениците имаха възможност анонимно да изразят своето мнение за Образователната програма чрез попълване на анкета, съдържаща седем въпроса.

YouTube

 Целта на анкетата бе учениците да споделят лични впечатления  за проведения лекционен курс, отговаря ли на техните интереси, кои теми са им били интересни и кои не, как оценяват представянето на лекторите и какво очакват да получат като информация и дейности в бъдеще.

Обобщените резултати от проведеното проучване показват, че 46 от общо 56 анкетирани /79%/ дават много висока оценка на цялостното провеждане на лекционния курс като оценяват програмата като интересна. С оглед личните предпочитания и интереси на анкетираните, всеки от тях посочва и темите, които са му били най-интересни и полезни, и съответно най-скучни. Като най-интересна, 41% са определили темата „Трафик на хора“, а 14% са посочили темата „Представяне на професиите съдия, прокурор и следовател и запознаване със статута на магистратите“. От анкетираните 27% са  сметнали, че за тях не е имало скучна тема.

 Много висока оценка получават и магистратите, взели участие в проведените беседи. Това са съдиите от Районен съд – Разград Нели Генчева, Доротея Иванова и Николай Борисов, както и прокурорите от Районна прокуратура – Разград Десимира Недкова и Зорница Цветкова. Мнозинството от анкетираните – 43 от 56 човека са споделили, че съдиите и прокурорите са съумели да поднесат информацията на достъпен език. Повече от половината анкетирани са посочили, че те са поддържали интереса на учениците с интересни казуси от практиката си. 13% от анкетираните са на мнение, че лекторите са демонстрирали умения за вербална и невербална комуникация. 78% от учениците са посочили, че са останали доволни  от отношението на лекторите към тях, а 15% не могат да преценят.

На последния въпрос „Какви други теми и дейности предлагате да бъдат включени в Образователната програма?“ 39% са предложили да бъде включена темата „Данъци / укриване на данъци / данъчни престъпления“. 20% или 8 от анкетираните са посочили, че за тях би била интересна темата „Тероризъм“, а 15% или 6 лица са поискали темата „Разпространение на наркотици“. Петима от анкетираните или 12% са написали, че желаят да бъде включена тема относно насилието над хора/жени, животни и растения. Съответно по двама от анкетираните са пожелали темите: „Управление на МПС от непълнолетни“, „Как се разследва убийство“ и „Свобода на словото“.

По един от анкетираните са посочили и отговори като: „Задълженията на непълнолетните в нощните клубове“; „Телефонни измами“; „Незаконно притежание на оръжие“; „Трафик на екзотични животни“; „Пране на пари“, а един от анкетираните е посочил отговор, че иска „Повече лекции“.

Важно е да се отбележи, че получената чрез анкетното проучване обратна връзка е изключително полезна за подобряване на работата по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ през следващите учебни години.

Припомняме, че Програмата е насочена към учениците от 5 до 12 клас и цели повишаване на тяхната информираност за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България, формиране на правна грамотност и култура, превенция на детското насилие и на детската престъпност, и повишаване степента на спазване на законите.

През учебната 2022/2023 г. лекторите се срещнаха с 876 ученици, записани в 38 паралелки на 8 учебни заведения: ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, НПТГ „Шандор Петьофи“, ПГИ „Робер Шуман“, ПГТС „Христо Смирненски“, СУ „Христо Ботев“, ОУ „Никола Икономов“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с. Ясеновец. На 23 юни бе проведен и симулиран съдебен процес в зала №1 на Районен съд – Разград, с който приключиха планираните дейности за тази учебна година.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе