180 туристи „превзеха“ Лудогорието на Джулая

В прекрасния, летен празник  Джулай,  180 туристи  от 13 туристически дружества , предимно от Североизточна България , откликнаха на 10-тата проява на разградското ТД „ Буйна кръв“ – „ С „Буйна кръв“ опознай Лудогорието“! Някои от тях посрещаха „Джулай морнинг“ по път!

Към 10 часа, площада в разградското село Каменово се изпълни с туристи, прииждащи с автобуси и коли от Добрич ,Варна, Силистра, Павликени, Велики Преслав, Генерал Тошево, Шумен, Велико Търново,  Русе, Търговище, Дулово, Бургас и Разград, .Всички бяха  дошли с ентусиазъм  да опознаят заедно невероятно красивата лудогорска природа и да се запознаят с богатата история на Лудогорието.

YouTube

В с. Каменово, председателят на ТД „Буйна кръв“ – Диана Неделчева посрещна туристите  с кратко приветствие и по традиция с погачи, шарена сол и чаша вино .

Кметът на селото – Пламен Христов, запозна туристите с историята, културните и природни забележителности на селото,  а  децата от ДФТГ „Капанче“ към Читалището в селото впечатлиха участниците с прекрасни танци.

В истински летен зной, последва  над 14 километров поход по маршрут – с. Каменово – с. Топчии – с. Просторно.

Сред живописни скали и пещери в сърцето на природния оазис на Лудогорието,  съпроводени от песента на птиците и препичащи се гущери по нагретите камъни,  започна над  двучасовият поход  – Каменово – Топчии. Всяка дестинация има тайно кътче, което дори запаленият турист не знае. В Лудогорието такава е Каменово- Топчии. Носи се легенда, че местността над село Топчии, някога е била легло на море, като в югоизточния дял на една от скалите стоят стари, железни халки, за които били завързвани корабите и лодките. Някои от по-наблюдателните туристи имаха късмет и си намериха причудливи скални вкаменелости, останали от древни времена.

 И така – движейки се по „брега на някогашното море“ , многобройните туристи  се спуснаха към река Топчийска и Етнографския комплекс в селото.

В Етнографския комплекс, гостите-туристи имаха възможност да разгледат и се запознаят с богатата експозицията, създадена да съхрани традициите, бита , културата, обичаите и облеклата на капанците. За някои от участниците , които за първи път чуват думата „капанци“ най-впечатляваща бе женската риза „капанка“ , със своеобразна ръкавна шевица на капки, от където произхожда и името капанци / според народната етимология/. Самодейци към Читалището в с. Топчии, посрещнаха туристите в капански носии и ги гостиха с вкусни соленки, топъл и студен чай.

Изслушвайки разказа на кмета  на селото – г- жа Мирена Симова, туристите се запознаха с богатата история, култура и природни забележителности, сред които и впечатляващите 8 скални пещери на Топчии, за някои от които се носят легенди за скрити златни съкровища.

Отпочинали и обогатени с много впечатления от красотата и историята на този  лудогорски край, многобройната туристическа чета пое към следващия – едночасов преход – с .Топчии – с. Просторно, където бе и финалът на похода.

Този почти 5 километров преход, беше обеден „горещ и  парещ“, и най-изморителния под жарките лъчи на слънцето / термометърът показваше 31-32 градуса по Целзии/. На площада в селото, под дебелата сянка на дърветата, кметския наместник – Нели Хараламбиева бе организирала прекрасно посрещане на 180-те туристи- с погачи, минерална вода и чаша вино .След краткото експозе за историята на с Просторно, младежите от Комплекса за социални услуги за пълнолетни лица с увреждания, зарадваха участниците със силна и стилна музикална програма, а туристите им отвърнаха с бурни овации и топли усмивки! Най-възрастният турист бе дядо Григор – на 84 години от ТД Търговище, а най-младите участници – близнаци от ТД Добрич- бъдещи първокласници!

И както е казал Аристотел „Във всички неща на природата има нещо прекрасно.“

Йорданка Бозаджиева

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе