Започна 12-ият Капански събор, изпълнители от 7 общини от 3 области излизат на сцената в Гецово

Започна 12-тото издание на Капанския събор, който се организира от Община Разград, Кметство село Гецово, РЕКИЦ“Читалища“ и НЧ“Просвета 1883“-Гецово.

На сцената на централния площад в Гецово през целия ден ще излязат близо 350 изпълнители от 7 общини от 3 области: Разград, Кубрат, Лозница и Цар Калоян от Разградска област; Ветово и Сеново, Русенска област; Крушари, Добричка област. На площада има забавления за малките зрители – различни атракциони, понички и захарен памук, както и бира-скара за възрастните.

YouTube

Фолклорният празник на централния площад в Гецово бе открит от кмета на селото Емил Гиздов. „Всеки от нас носи в себе си българската народна традиция. Тя ни връща към корените ни, където и да се намираме по света. Капанският събор е доказателство за богатата духовност и здравите корени на българите в този регион.” – каза г-н Гиздов пред участниците и зрителите на събора. Той благодари на всички, ангажирани с организацията на събитието: Община Разград и лично с участието на заместник-кмета Добрин Добрев, РЕКИЦ”Читалища”, Кметство Гецово и НЧ”Просвета 1883”-Гецово, на служителите и работниците в ОП”Паркстрой”, ОП”Ремонтстрой”, Радиоцентър-Разград, ЕРП”Север” и работниците от кметство Гецово, както и на спонсорите: Васил Петров – управител на „Семпе”ЕООД, Милен Минчев от „МАТ”ЕООД и общински съветник, Йоцка Стоянова от „Лазаров”ООД, Николай Неделчев – управител на магазин „Технорай”, Светлозар Караджов – бивш управител на „Амилум”, Теодоро Бабаров – управител на „Клио-комерс”ЕООД, Росен Лазаров, Петя Цонева, Исмаил Исмаилов и други.

За да върви по вода на събора, кметът на Гецово Емил Гиздов плисна менче с вода, а гостите бяха почерпени с пита.

Първи на сцената излязоха най-малките участници – Танцов състав „Гецовлийчета“ към НЧ“Просвета 1883“ с художествен ръководител Лидия Станчева. След тях по програма през целия ден с малко прекъсване в следобедните часове ще излязат още 26 състава.

В 19,00 ч. започва концертът на Капански ансамбъл-Разград, а в 20,00 ч. на сцената излиза гостуващата изпълнителка Ивелина Колева. Тя е фолклорна изпълнителка, пяла е с различни оркестри, има няколко албума, като част от песните в тях са нейни авторски. Последният й албум „Невено моме“ е излязъл през 2022 г. в него има дует със сестра й – поп фолк изпълнителката Преслава, както и с Николай Славеев, а също и трио с още двама известни фолклорни изпълнители Пепи Христозова и Здравко Мандаджиев.

Posted by Община Разград on Saturday, July 1, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе