Представиха дневникът на Лили Иванова в родния Кубрат

В Кубрат, журналистът и издател Валерия Велева представи най-новата книга „Лили Иванова – моят личен дневник“. Ритуалната зала към местното читалище в родното градче на Лили, където бе представена книгата за Лили, се оказа тясна за почитателите на примата на българската естрада. Авторката Валерия Велева, заедно с личния асистент на примата на българската естрада и нейният най-близък човек Николай Недеков, разкриха някои детайли в новата книга за Лили, както и как е започнало създаването й.

Валерия Велева, авторката на книгата, сподели своето първо впечатление от личния свят на Лили Иванова – точните и балансирани изкази, нежните думи и особен почерк. „Лили Иванова – моят личен дневник“ включва записки, написани от певицата през последните 15-20 години. В книгата са събрани и част от интервютата на певицата от последното десетилетие. Показани са и всички награди на Иванова, сред които двата приза „Златен Орфей“, десетки държавни и международни музикални отличия, както и връчените й пагони на полковник от Българската армия. „Лили Иванова – Моят личен дневник“ разкрива още отношението на изпълнителката към модата. Публикувани са и близо 270 снимки, като за първи път са показани архивни фотографии на нейните родители, на сестра й и на племенниците й. Автор на фотографията на корицата е Васил Къркеланов, дизайнът е на Ина Янева, а мениджър на проекта е Николай Недеков.

YouTube

Гостите, освен че представиха най-новото литературно бижу в Лудогорския град, предадоха и поздравите на Лили Иванова към любимите й кубратчани, с извинение, че Лили не присъства поради многото си ангажименти и записи. Събитието бе уважено от местни общественици и граждани, както и от общинското ръководство, начело с кмета Алкин Неби, който получи поздрави от Лили Иванова и, разбира се, най-новата й книга. От своя страна, Алкин Неби връчи разкошен букет на авторката, като не пропусна да благодари и на всички присъстващи. Кметът подчерта, че Лили Иванова е най-голямата гордост за Кубрат и Родината. Той изтъкна, че певицата винаги е оказвала неоценима подкрепа и като пример посочи светкавичната ѝ реакция и помощ за опожарения детски отдел към читалищната библиотека в общинския център.

По време на разговорите с Лили Иванова, Валерия Велева, която денем се занимава с политически анализи, а вечер до късно разговаря по телефона с Лили, отбеляза, че пред магията на певицата, на чиято лична карта винаги пише името на Кубрат като роден град, са се прекланяли най-големи величия, общественици и политици. Като пример за преклонение пред таланта и пред Негово величество изкуството се преклонил и почетният председател на Движението за права и свободи, д-р Ахмед Доган, който беше и сред почетните гости на бутиковия концерт на певицата в Народния театър „Иван Вазов“ в София.

В книгата четем за приятелството и предателството, за любовта и омразата, за истината и лъжата, за грешките и прошките, за политиката и историята, свободата и оковите, миналото и бъдещето, сцената и публиката – това са дневниците на Лили Иванова. Те са равносметка на един емоционален, взривоопасен и достоен живот, чиято спирала се движи винаги нагоре. С една мисия – Лили живее, за да пее! Не случайно беше даден дълбок и смислен отговор на въпроса за цената на тази магия, наречена Лили Иванова.

„В тези дневници няма фалш, няма лицемерие. И пощада няма. Има великодушие. Има презрение, без скандал. Има достойнство. И една цел: ‘Искам да оставя след себе си истината за мен – а тя е това, което се случва на сцената’, казва Лили Иванова, която съвсем наскоро обяви, че цялото си наследство – духовно и материално, ще бъде прехвърлено на новата ѝ фондация. В задълженията на Фондация „Лили Иванова“ влиза опазването и управлението на имуществото на Лили Иванова след нейната кончина – движимо и недвижимо, финансови активи, права върху интелектуална собственост и др. Фондацията ще акцентира върху популяризирането и разпространението на творчеството на примата като неотменна част от българската културна съкровищница, включително и след нейната кончина, чрез всички възможни аудио, видео, печатни форми и носители.

За да изпълни целите си, Фондация „Лили Иванова“ ще разработва и реализира както собствени проекти, така и ще участва в съвместни програми с чуждестранни асоциации, фондации, правителствени и неправителствени организации, занимаващи се с изкуство и култура. Изпълнителен директор на фондацията е Лили Иванова, която в своята дейност ще бъде подпомагана от настоятелство.

В последното десетилетие Лили Иванова работи със своята LI Orchestra, а аранжор на цялата ѝ програма, включваща както нови песни, така и хитове с нови, съвременни аранжименти, е Ангел Дюлгеров. Представителите на Лили споделиха пред публиката в Кубрат, че на есента предстои приятна изненада за всички почитатели на звездата.

Срещата в Кубрат премина в атмосфера на бурни аплодисменти и усмивки. Още в началото пред публиката беше прожектиран и късометражен филм за магията, сцената и любовта.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе