ОДМВР-Разград стартира 23-тата Детска академия по безопасност

За 23-та поредна година инициативата, превърнала се в традиция, събра под дърветата в Градския парк децата от първа смяна на „Еколято“. На откриването присъстваха директорът на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество Цветанка Русева, представители на община Разград и доброволци от Български червен кръст.

Атрактивна за малчуганите се оказа срещата с полицейското куче Бонд и неговия водач, който подробно им разказа за заслугите на четириногия „полицай“ в полицейското ежедневие и им демонстрира уменията му. Четириногият „униформен“ за минути откри изгубен в парка телефон на едно от децата.

YouTube

Разделени на групи, децата имаха възможност да преминат през четири обособени секции – „Пътна полиция“, Научно-техническа лаборатория, Пожарна безопасност и БЧК.

Експерти с Криминалистичната лаборатория показаха на присъстващите как се снемат пръстови отпечатъци и как стават видими невидимите следи от местопрестъплението. Могат ли да се вземат следи от мирис, какви консумативи се ползват за откриването на наркотични вещества и още много интересни факти от полицейската работа научиха участниците в Академията.

В секцията на „Пътна полиция” децата имаха възможност да видят камерите за видеоконтрол на скоростта, дрегер, таблет, както и оборудването на служебните автомобили. Пътните полицаи разясниха на децата кога законът им позволява да управляват електрически тротинетки, къде е разрешено да става това, как безопасно да карат велосипеди през ваканцията и кога могат да шофират мотопеди.

В секцията на БЧК младежи-доброволци обясниха правилата за оказване на първа помощ в различни ситуации, а децата сами участваха в демонстрациите. Служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението” показаха на присъстващите оборудването на пожарните автомобили, каските на огнеборците и шланговете за гасене на пожари.

Целта на инициативата е участниците да трупат знания и умения как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, да придобият чувство за отговорност и работа в екип, както и да осмислят свободното си време през ваканцията.

Партньори на ОДМВР-Разград в осъществяването на тази инициатива са Български червен кръст и Центърът за ученическо, техническо и научно творчество. Полицейската академия се явява финал за всяка смяна от лятната работа на децата. За едно лято през нея минават около 150 подрастващи. Първата за тази година академия завършиха близо 50 деца. Втората академия ще се проведе на 28 юли, а третата смяна подрастващи ще преминат през нея на 11 август.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе