Отбелязаха празника „Света Марина“ в с. Пороище

По предание от незапомнени времена на 17 юли в село Пороище празнуват Света Марина като местен, селищен празник. Една от забележителностите на селото е  пещерата-аязмо „Света Марина“.  Празника съвпада с третия ден от най-топлите дни в годината , наречени „горещници“ . Жегата не попречи на  десетките местни жители да посетят параклиса „Света Марина“ , който се намира на километър от селото, в долината под гората „Гърмина“ , а и сянката на дърветата не позволи за се усети огнения ден!

Пред параклиса, отец Дмитрий Терзи  отслужи празничен водосвет и с осветена вода , извадена от аязмото , отецът благослови  събралите се миряни. След водосвета, осветената вода бе отново върната в аязмото, с което се освети изворната вода в кладенчето.

YouTube

Специален гост на празника бе 84 годишният именник Марин Георгиев – известен дългогодишен турист и водач на групи. Именно бай Марин е маркирал над километровото трасе водещо от селото до Параклиса, както  и от Параклиса  към местността  „Габъра“ с което помага на желаещите туристи да открият скритото в усойните дебри Аязмо!

Много са легендите и преданията, свързани с аязмото „Света Марина“ в с. Пороище, Разградско. Счита се, че тук е имало тракийско светилище, което по-късно станало християнско.

Запазено е и предание за млада жена другоселка, която навлязла навътре в пещерата, и не се върнала, а това била самата Света Марина.

Според друга легенда богат турчин излекувал малката си сляпа дъщеря, като миел всеки ден очите й с лековитата вода от аязмото, и на празника на Света Марина – детето прогледнало.

Водата в аязмото е чиста, бистра и студена! Счита се, че е лековита и дошлите миряни отнесоха по домовете си осветена вода от аязмото!

Йорданка Бозаджиева

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе