Приключи уникалната в страната образователна програма „Един ден на Абритус“

Над 45 деца се включиха в приключилата днес триседмична образователна програма „Един ден на Абритус“ на Регионалния исторически музей в Разград.

„Провеждаме програмата за втора поредна година и по отзивите и на децата, и на родителите им, затвърждава усещането за добра и успешно реализирана от нас практика. Някои вече питат дали догодина ще може да ни гостуват отново“, разказва директорката на музея Таня Тодорова. И издава в аванс, че през лятото на 2024 г. това ще е възможно цял месец.

YouTube

„Програмата „Един ден на Абритус“ е уникална за страната. Идеята ни е с модерни средства, интерактивни занятия, атрактивни спортни и настолни игри и работилници, да акцентираме върху античното минало на Разград и децата да научат за него без усилия, а под формата на приятни занимания и забавления“, допълва Таня Тодорова.

Тя специално благодари на всички музейни работници, включили се активно в реализацията на амбициозния проект, и на родителите – за доверието, което показаха за втора поредна година към Регионалния исторически музей.

„Верни на максимата, че човек се учи цял живот, успяхме да вдигнем доста нивото на програмата. Тематичните дни и дните, посветени на занаятите и професиите, определено допаднаха на децата и те имаха възможност да покажат своята съобразителност и сръчност при изработването на апликации, предмети и съдове, а и да се превъплътят в ролята на археолози“, оценява постигнато от нея и колегите й главният екскурзовод в музея Славяна Янкова-Цонева.

На изпроводяк днес децата, участници в програмата, получиха грамота и чаша с логото на музея. Имаше и обща снимка за спомен.

„Един ден на Абритус“ тази година бе за момичета и момчета от 1 до 5 клас. Идеята бе с „машината на времето“ малките любопитковци да се пренесат в древния Рим.

Заниманията музейните специалисти водеха на територията на Археологическия резерват „Абритус“. Всеки ден от трите седмици бе тематичен. Програмата включваше образователни беседи, филми, ателиета, древни спортни и настолни игри, организиране и посещение на античен пазар, дефиле с антични облекло, археологически разкопки. И търсенето на съкровища бе изцяло по нови правила.

Децата се докоснаха до изкуството за редене на римска мозайка. Обработваха глина, изработиха си шлемове, мечове, щитове, и макети на древния Абритус, които отнесоха у дома си. Стреляха с лък и копие, мятаха диск, сами си построиха катапулти. А във финалните дни се потопиха във вярванията и ритуалите от онова време. Децата вече знаят що е то ритуалът „Сатурналии“, какво е легион и можеха да „водят битки“ с истински карти на древния Рим.

В триседмичната програма „Един ден на Абритус“ децата персонално обгрижваха Славяна Янкова-Цонева, Христо Христов, Силвия Анастасова, Виктория Вълчева, Павел Русев, Джемал Али, Зейнеб Фикрет, Полина Неделчева и – „зад кадър“ – всички останали музейни специалисти и стажанти от Икономическата гимназия, с чиято подкрепа инициативата спечели много нови приятели и обещания за среща и догодина.

АБРИТУС И ДЕЦАТА – епизод IIIТретата седмица от лятната образователна програма на Регионалния исторически музей „Един…

Posted by Регионален исторически музей – Разград / Regional History Museum – Razgrad on Friday, July 21, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе