Двама министри ще посетят Разград по време на Панаира на киселото мляко

Снимка: Данче Бозаджиева

Двама министри ще посетят Разград по време на 21-вото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти. Както Община Разград вече обяви, че в първия ден от събитието по покана на БТА и по повод откриването на Национален пресклуб на Българска телеграфна агенция в Разград ще бъде министърът на икономиката Богдан Богданов. В 13,00 ч. на 26 юли той ще има среща с ръководството на Община Разград.

Във втория ден от Панаира – 27 юли – в Разград ще е министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.  Визитата му ще започне в 11 ч. с посещение на базара на млечни и други хранителни продукти, както и на произведения на занаятчии от цялата страна. В 12,00 ч. Министър Вътев ще се срещне в зала 308 на Община Разград с ръководството на местната управа.

YouTube

Припомняме, че по време на най-атрактивното и чакано от разградчани и гостите на града събитие от общинския културен календар Разград ще бъде посетен от три чуждестранни делегации от градове-побратими – румънския Кълъраш и турските Авджълар и Одунпазаръ. По предварителна програма в 11,00 ч. на 27 юли в зала 308 на Община Разград ще бъде подновено Споразумението за партньорство и сътрудничество между Община Разград и Община Авджълар, чийто срок изтича през настоящата година.

Откриването на Панаира е насрочено за 17,30 ч. на 26 юли на площад „Независимост“, но още в началото на деня на този площад в посока площад „Момина чешма“ ще бъдат отворени 118-те шатри, на които ще се продават млечни продукти, други хранителни продукти и произведения на занаятчии. Базарът ще продължи и в трите дни на Панаира.

Сред откриването ще започне конкурс за най-добър производител на млечни продукти под надслов „Баш Майстор“. В него ще  участват 12-те производители на млечни продукти от базара, а победителите ще бъдат определени от експертно жури, но и публиката ще има право да избере своя любимец.

В 19,00 ч. започва конкурсът за избор на Кралица на Панаира на киселото мляко, в който участват по две дами от фолклорните формации от вечерните концерти. Победителката и двете й подгласнички ще поведат дефилето на художествените колективи в 20,00 ч. към сцена „Ларго“ на площад „Момина чешма“, където в 20,30 ч. с ритуал „Добре дошли, приятели!“ започва концерт на състави от Турция, Хавай и Индия, както и на ТС“Елбетица“ към ЦПЛР ЦРД-Разград, ТК“Абритус“ към НЧ“Бузлуджа 2010“.

Във втория ден от Панаира ще се проведе забавното състезание-щафета „Да правим таратор, а не терор!“. В него участват отбори от гостуващите състави, всеки от които, обикаляйки бегом около фонтана пред Новия театър, се снабдява с необходимите за българската студена супа продукти и приготвя свой вариант на ястието. Дефилето отново тръгва в 20,00 ч., а в концерта половин час по-късно участват два турски състава – от Авджълар и Бурса, както и формация от Колумбия и ДТС“Капанче“ към НЧ“Напредък 1901“.

Третият фестивален ден започва с детски пленер по рисуване на тема „Панаир на киселото мляко“. Началото му е от 9,30 ч. в градинката пред Художествена галерия „Проф. Илия Петров“. Участието в пленера става с предварително записване до 26 юли на тел. 0889358192, Цветомира Петрова.

Нов момент в програмата на Панаира е състезанието за смелост „Чушката люта, пак люта, и аз съм, либе, кат нея!“. Това е състезание за надяждане с люти чушки, а „пожарът“ ще се погасява с прясно мляко. Събитието започва в 16,30 ч. на площад „Независимост“.

Час по-късно на същото място е откритата сцена „Танцувай с нас“, в която участват клубове по танци и състави за автентичен фолклор. В 20,00 ч. започва дефилето, а в 20,30 ч. – третият, последен, вечерен концерт. В него ще участват състави от: Турция, Мароко и Грузия, както и ДТА “Лудогорче“, Капански ансамбъл-Разград и СТФ“Лудогорска младост“ при Капански ансамбъл. Панаирът завършва с ритуал за закриване под надслов „До нови срещи!“, огнено шоу на Градски мажоретен състав при ЦПЛР ЦРД и фойерверки и илюминации.

Общо на сцена „Ларго“ през трите дни ще видим над 150 танцьори от 7 държави.

Освен откриването на пресклуб на БТА по време на Панаира ще има още едно съпътстващо мероприятие – от 13,00 до 21,00 ч. на 28 юли на площад „Възраждане“(пред Стария театър) ще има Парад на ретроавтомобили. Той се организира от Авто мото ретро Клуб „Абритус“-Разград със съдействието на Община Разград. Това ще е пилотно издание на събитието с перспектива да се разшири и развие през следващи години.

Панаирът на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти се организира от Община Разград от 2001 г., а от 2007 г. е със статут „CIOFF International Festival“. Международният съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства CIOFF е акредитирана към Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО структура за опазване на Нематериалното културно наследство на човечеството.

Със съдействието на Национална телевизия „КИС 13“ вечерните концерти и от трите вечери на Панаира се излъчват в реално време в интернет сайтовете на телевизията и на Община Разград: https://kiss13.net/ и www.razgrad.bg.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе