62 деца нарисуваха Панаира на киселото мляко

62 деца от Разград до Америка се включиха в детския пленер по рисуване „Панаир на киселото мляко“, част от програмата на 21-вото издание на тридневното културното събитие.

Рисуването на открито бе организирано от Община Разград и ЦПЛР Център за работа с деца.

YouTube

Децата рисуваха в градинката пред Художествената галерия „Проф. Илия Петров“, организаторите им осигуриха пастели, които останаха за тях, за да се подготвят за следващото издание на пленера. Малките художници рисуваха различни аспекти от Панаира – киселото мляко по щандовете, концертната сцена, крави, пътят от кравата към кофичката с кисело мляко и други.

Най-малкият участник бе двегодишният Стефан, а участникът, дошъл от най-далеч, бе Калина Агапова от САЩ.

Пленерът нямаше конкурсен характер, всички малки художници получиха от Алтан Хашимова – главен експерт в отдел „Култура, религиозни и младежки дейности“ в Община Разград грамоти за  участие и магнитче с логото на Панаира.

Рисунките им ще участват в онлайн изложба на Фейсбук страницата на Центъра за работа с деца.

Posted by Община Разград on Friday, July 28, 2023

В програмата на третия ден на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции занаяти е включен нов момент – състезанието за смелост „Чушката люта, пак люта, и аз съм, либе, кат нея!“. Това е състезание за надяждане с люти чушки, а „пожарът“ ще се погасява с прясно мляко. Събитието започва в 16,30 ч. на площад „Независимост“, записването за него е във Фейсбук-страницата на „Люта ферма”.

Час по-късно на същото място е откритата сцена „Танцувай с нас“, в която участват клубове по танци и състави за автентичен фолклор. В 20,00 ч. започва дефилето, а в 20,30 ч. – третият, последен, вечерен концерт. В него ще участват състави от: Турция, Мароко и Грузия, както и ДТА“Лудогорче“, Капански ансамбъл-Разград и СТФ“Лудогорска младост“ при Капански ансамбъл. Панаирът завършва с ритуал за закриване под надслов „До нови срещи!“, огнено шоу на Градски мажоретен състав при ЦПЛР ЦРД и фойерверки и илюминации.

Днес на площад „Възраждане“ от 15,00 ч. ще се проведе и едно от съпътстващите събития на Панаира – Изложение на ретро автомобили и мотоциклети. То е организирано от Авто мото ретро клуб „Абритус“-Разград.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе