Областна администрация Разград се включи в заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група

Главният секретар на Областна администрация Разград Михаил Тодоров взе участие в проведеното днес в Окръжен съвет – Гюргево редовно заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група. Михаил Тодоров заяви готовността на новия областен управител на област Разград Владимир Димитров да продължи активното участие на областна управа в работата на комисията и на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ в полза на земеделските институции и производители в Лудогорието.

Заседанието беше водено от изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. Заместник областният управител на област Русе Георги Георгиев пое председателството на Съвместната българо-румънска земеделска работна група за следващите 6 месеца. За предходното полугодие работната група беше оглавявана от заместник-председателя на Окръжния съвет Кристиян Анкулеску. 

YouTube

По време на форума бяха обсъдени въпроси от сферата на земеделието и преработвателната промишленост. Поставена беше и темата с актуалната епизоотична обстановка по отношение на болестта африканска чума по свинете. От проведените разговори стана ясно, че към момента на територията на окръг Гюргево има 3 огнища на африканска чума. Те са в Прунду и Гостину, като и трите са в лични стопанства. Предприети са всички необходими мерки за ограничаване разпространението на заболяването.

Сред темите, които предстои да бъдат разгледани през настоящата година са производство на масла от етерично-маслени растения, както и значението на късите вериги за доставка, които осигуряват пряка връзка между производител и потребител.

След заседанието беше организирано посещение в семейната фабрика за сладолед AVANTI SRL, базирана в Гюргево. Предприятието работи от 2007 г. и е изградена с модерни италиански машини по европейски стандарти. В завода работят 40 души. Произвеждат се над 30 вида сладолед. Продукцията засега се реализира изцяло на вътрешния пазар, но част от суровините се внасят от България. Припомняме, че фирмата представи своята продуктова гама по време на едно от изданията на Панаира на киселото мляко в град Разград, благодарение на трансграничен проект на Областна администрация Разград.

Сред участниците в заседанието на съвместната комисия бяха още областният управител на Силистра Минчо Йорданов, неговият заместник Илиян Великов, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ в Русе Владимир Тедески, директорът на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ Красимир Георгиев, Анета Джелепска от Националната служба за съвети в земеделието, д-р Галина Георгиева от Областната дирекция по безопасност на храните. От румънска страна присъстваха представители на аналогичните структури, както и заместник-председателят на Окръжния съвет Кристиян Анкулеску.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе