Д-р Надие Карагьозова със сериозно участие в „Дните на Ардино“ и грамота за ползотворно сътрудничество от кмета на родопския град

Както писахме по рано, кубратския секретар получи покана от ръководството на родопската община и местната комисия да модерира формат  с местните  младежи-добровлци, както и да се запознае с техния опит.  В първия  формат „Лятна академия-превенцията е сила“, организиран от МКБППМН-Ардино който се проведе в дните 11-13 август 2023 година, се включиха 16-17 годишни младежи, които към датата на младежкия форум бяха в града. Поради отпускарския сезон, една част от връстниците им,   летуващи извън града, благодарение на възможностите на новите технологии, имаха възможност да преживеят емоциите заедно с участниците.  Прекрасните и енергични младежи Румен, Нехир, Яна и Елис водени от секретаря на ардинската комисия Мехрибан Ардалиева прекараха полезно и приятно време в образователно-превантивния ритрийт, който организираха съвместно с д-р Карагьозова-като пренесоха обучителния процес от офиса сред природата и по–специално в местностите „Дяволският мост“ и „Орлови скали“-знакови туристически местни атракции. По време на  работната среща беше разгледаната в детайли  темата „Доброволчеството като позитивна превенция  “. По време на срещата се разиграха  различни казуси и ролеви игри, които поставиха младежите в активна творческа позиция, които убедително показаха умения за правене на избори и оформяне на решения. За активността си младежите получиха похвална грамота на д-р Карагьозова. Такава беше връчена и на техния ментор г-жа Ардалиева.

Работното посещение на кубратския секретар съвпадна с две други силни местни инициативи-с третото издание на  фолклорния фестивал  известен с името „Фестивал на чистите храни“ и откриване на първия музей  в страната посветена на тютюна. И двете събития бяха отбелязани подобаващо и получиха заслужено висока оценка от  местните жители и гости на събитието, сред които и  много ардинци,   живеещи  в различни точки на света, но завърнали се в родния дом да съпреживеят със своите близки и приятели инициативите на града.

YouTube

Сред участниците на фестивала беше и фолклорната група на НЧ „Мевляна 2012“ –Добрич. По  време на фестивала, секретарят на читалището Нуртен Кьосе  спонтанно организира творческа вечер, на която  покани д-р Карагьозова да сподели авторската си разработка „Музиката и танцът – езикът на разбирателството“ за да мотивира и вдъхнови талантливите самодейци и музиканти на добричкото читалище. Припомняме, че кубратския секретар е гостувала на културната институция по случай отбелязването на 10 годишния юбилей на читалището и тематичната вечер посветена на нейния патрон като гост-лектор миналата година и от тогава датира сериозното им партньорство.

Д-р Карагьозова преди да отпътува беше приета и от кмета на родопския край инж. Изет Шабан, който я запозна с постигнатите резултати допринесли за благоустрояването и подобряването на инфраструктурата в града и района.  Срещата приключи с размяна на символични протоколни подаръци и пожелания за разширяване на сътрудничеството свързана с превенцията и мотивацията сред подрастващите .

Трудно мога да обобщя преживяното през изминалите дни с няколко думи. За първи път бях в този край и се убедих в красотата на Родопа планина. Хората сърдечни, топли. Отидох с нагласата, че ще се видя само с младежите, но изненадите следваха една след друга. Бях представена и се запознах с почти цялото ръководство на общината, с които споделих прекрасни събития-откриване музея на тютюна и фестивала. Много силна музейна експозиция посветена на основния поминък на местното население в продължение на десетилетия. Самата аз познавам колко трудоемка и продължителна е работата с тютюна-от засаждането, до прибирането с последващо  низане, сушене, после балиране, предаване и т.н. Запознах се с много гости от  и работих с едни прекрасни младежи, ентусиазирани да трупат опит и умения. Като любител-краевед разговарях с различни фолклорни  състави от цяла България и се убедих за пореден път, че музиката и танцът говорят на един език-разбираем за всички“, сподели още след завръщането си от Ардино д-р Карагьозова.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе