В Германия откриха изложба със снимки от Разград

Изложба от снимки, съпоставящи забележителности от Разград и от немския побратим на града от Лудогорието, бе открита на 18 август във Витенберге.

Фотографиите са дело на директора на местния исторически музей Марсел Стелер и са направени миналата година по време на посещение на немска делегация в Разград на Панаира на киселото мляко. На откриването на експозицията присъства официална делегация от Община Разград – заместник-кметът Хабибе Расим, секретарят на Община Разград Нели Добрева и старши експерт „Връзки с обществеността“ Радка Минчева, преводачът Гергана Стоянова, както и 10 деца от танцова работилница „Елбетица“ от ТФ“Хорце“ към ЦПЛР-Център за работа с деца и техните ръководители Румен Иванов и Жулиета Иванова. Малките танцьори ще участват в културната програма от 30-тото издание на Празника на Витенберте и на пристанището, това е поводът и за посещението на делегацията.

YouTube

Изложбата от снимки, съпоставящи приликите и разликите между двата града-побратими и озаглавена  „Снимки с приятели“, е експонирана на 7-ми етаж на един от обектите – Градската Часовникова кула във Витенберге. Общо 15 са платната, сравняващи различни забележителности. Освен приликите между сградите на разградската Езикова гимназия и гимназия „Мария Кюри“, посетителите установиха, че подобна е атмосферата и в местните парламенти, в галериите, има, разбира се, и разлики. Най-впечатлен обаче бе един от танцьорите от „Елбетица“ Даниел, който установи, че търговският обект на баща на общинския пазар в Разград, също е част от експозицията „Снимки с приятели“.

Тя ще бъде представена в дигитален вариант и на публиката в Разград.

Директорът на музея във Витенберге разказа, че местната Часовникова кула, висока 49,40 м., е била част от вече несъществуващия завод за шевни машини „Сингер“ и разходи българските си гости из създадения през 1902 г. и съществувал до 1993 г. завод. Част от сградите са собственост на местни фирми и до днес се използват за бизнес начинания, повечето обаче не са действащи, но се съхраняват и, както Часовниковата кула, се използват за музейни сгради, в други се снимат филми, предимно за Втората Световна война, съхранява се и стена, на която са разстреляни от нацистите местни хора. Една от сградите е възстановена столова от няколко години, в друга се провеждат учебни занятия.

На откриването на изложбата присъстваха и директорът на градската библиотека във Витенберге Каролин Ренкевиц, както и Марита Фрич – представител за международните отношения на Община Витенберге.

От името на Разградската делегация заместник-кметът Хабибе Расим поздрави автора за оригиналното хрумване да направи подобна съпоставка между градовете-побратими и увери, че експозицията ще се радва на интерес и в Разград.

Още снимки вижте на Фейсбук страницата на Община Разград.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе