С четири концерта на ТР “Елбетица“ Разград поздрави Витенберге за празника на града-побратим от Германия

Десет изпълнители от Танцова работилница „Елбетица“ от ДТШ“Хорце“ към ЦПЛР Център за работа с деца-Разград очароваха немската публика по време на празника на град Витенберге и на пристанището към него.

Възпитаниците на Румен Иванов и Жулиета Иванова бяха в немския град-побратим на Разград заедно с официална делегация, включваща: заместник-кмета Хабибе Расим, секретаря на Община Разград Нели Добрева и старши експерт „Връзки с обществеността“ Радка Минчева, както и преводача Гергана Стоянова.

YouTube

Повод за посещението бе провеждането на 30-тото издание на празника на Витенберге и пристанището на града. По време на събитието има концерти на различни изпълнители на няколко по-малки сцени в централната част на града и на голяма сцена на пристанището на река Елба. Празникът бе открит в събота, 19 август, пред Културния дом във Витенберге от кмета д-р Оливер Херман, а разградските танцьори бяха сред първите, които се представиха на основната сцена в централната част на града. Близо 30-минутната програма на шестте момичета и четири момчета впечатли публиката, част от зрителите, включително кметът д-р Херман, се хванаха на правото хоро, което децата поведоха след като слязоха от сцената. В следобедните часове в събота танцьорите имаха още две изяви на други сцени в градската част.

В неделя бе участието им на голямата сцена на пристанището, където отново част от зрителите научиха стъпките на българското хоро от децата на Разград.

Делегацията и танцовата трупа имаха две срещи с градоначалника д-р Оливер Херман, а през цялото време бяха придружавани от специалиста по международни отношения във Витенберге Марита Фрич. Още при посрещането на малките танцьори тя ги нарече „културен подарък от Община Разград за празника на Витенберге“.

При срещата си с българската делегация кметът Оливер Херман обясни, че през 2023 г. се отбелязва и още една важна за Витенберге годишнина – 20 години от побратимяването с Разград. В този период са се провели няколко разменни гостувания на музикални и танцови формации, както и младежки обмен между училища.

Акцент в тазгодишното посещение на разградската делегация бяха историческите забележителности и културните институции на Витенберге. Официалната делегация и танцьорите посетиха: Градския музей, Часовниковата кула, пристанището, Културния дом и други. Кметът и служители от неговата администрация разказаха и за устройството на местната власт в Германия и за историята и настоящето на Витенберге. Градът е с население от 17 000 души, а със съседните населени места – 89 000 човека. Населението е било повече, но след затварянето на фабриката за шевни машини „Сингер“(„Веритас“), в която са работели около 4000 работници, и други по-големи предприятия след обединението на Източна и Западна Германия жителите намаляват. Бюджетът на Витенберге е 30 милиона евро, без да броят инвестициите, част от дейностите се финансират от общината, други от провинция Пригниц, трети – от държавата. Реализират се и проекти с европейско финансиране. Местният парламент се състои от 28 човека от пет политически сили. В сферата на културата и спорта работят общо 24 служители, бюджетът в тази сфера е 2,4 милиона евро. В Културния дом има зала за културни и други обществени събития с 850 зрителски места.

В местните музейни експозиции се съхранява история от различни векове, жителите на града се приканват да даряват непотребните си вещи, които да бъдат оценени от музейните работници относно това дали биха могли да представляват историческа ценност. Има традиция в Градския музей всеки да оставя послание за това какво би трябвало да има в музея след 100 години. Делегацията и танцьорите от Разград също се включиха в нея, като написаха на цветни листчета какво харесват във Витенберге. Красивата архитектура, дружелюбните хора и спокойствието в града бяха най-често срещаните изрази в посланията им.

Сред любопитните дългогодишни традиции, на които присъстваха разградчани, бе откриването на градския празник с трикратен салют от представители на местния Клуб на стрелците. Изключително атрактивна бе и близо половинчасовата заря над река Елба, последвана от изпълнение на воден акробат с уникален светещ костюм.

Освен с кмета на Витенберге делегацията се срещна и със: заместник-кмета Констанц Стер, Председателя на Градския съвет Карстен Коруп, заместник-председателя на Градския съвет Райнер Нойман, директора на Градския музей Марсел Стелер, директорът на Градската библиотека Каролин Ренкевиц. С ръководителите на града-побратим бяха разменени протоколни подаръци и обсъдени възможности за задълбочаване на сътрудничеството между двата града в областта на културата и социалната сфера, както и за подготвяне и реализиране на съвместени проекти и обмен на добри практики.

Разградчани се запознаха случайно и с българин, който живее във Витенберге, Деян Петков е музикант, роден в Габрово, баща му също е бил част от историята на музикалното дело във Витенберге.

Posted by Община Разград on Sunday, August 20, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе