АПИ: Дунав мост е в тежко състояние и е за основен ремонт

Подготвяме детайлна програма за ремонт на републиканските пътища, тъй като участъците с лошо качество и не добро състояние са много. Правим оценки на риска и на пътната безопасност, съобщи председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Ясен Йорданов в сутрешния блок на БНТ. Целта ни е да въведем принципите на прозрачност и справедливост при провеждане на обществените поръчки за ремонт на пътищата. Публичният интерес трябва да бъде защитен при разходването на обществени средства, каза инж. Йорданов и подчерта, че най-ниската цена при обявените сега обществени поръчки за поддържане на републиканските пътища преди всичко ще гарантира прозрачност при избора на изпълнител, защото няма субективен критерий.

За ограничаване на възможни спекулации с предлагането на дъмпингови цени са поставени технически, икономически и финансови критерии, които трябва да бъдат покрити от кандидатите, обясни председателят на УС на АПИ. Според него когато прави своето предложение кандидатът трябва да е готов да го изпълни съгласно зададените технически спецификации, които са част от тръжната документация, защото агенцията ще изисква от изпълнителя качеството, заложено в тръжните документи. Когато желанието е по-малко от възможностите, тогава биха се получили проблеми с качеството и със сроковете, посочи инж. Йорданов.

YouTube

До дни предстои да бъде обявена обществена поръчка за основен ремонт на Дунав мост въз основа на изготвения технически проект, тъй като съоръжението е в тежко състояние. Прогнозната й стойност е около 21 млн. лв. и не е пределна. Основен ремонт на моста до момента не е предприеман. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка.

За осигуряване безопасността на движение, докато се провежда процедурата за избор на изпълнител и стартират същинските строителни работи през 2024 г. агенцията ще извърши аварийни ремонти на съоръжението. В тази връзка през следващата седмица – от 28 август до 31 август, всяка нощ от 22 часа до 2 часа ще бъде ограничено движението по Дунав мост за всички видове превозни средства и в двете посоки, за да се изпълнят аварийни ремонти на фугите и бетонните панели. В продължение на няколко дни ще се работи през нощта, за да не се затруднява трафикът през деня. Предстоящото спиране на движението за 4 часа през нощта е консултирано с българските и румънските граничните служби и митниците, тъй като по това време от денонощието натовареността на граничния пункт е по-малка.

Председателят на УС на АПИ съобщи, че предстоят проверки за качеството на новостроящите се, на въведени в експлоатация и в гаранция участъци от републиканската пътна мрежа. В момента се разработва програма с конкретен график. Относно проверките, които бяха извършени от предходния ръководен екип на МРРБ и АПИ, той уточни, че резултатите за предоставени на Прокуратурата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе