Без консенсус за председателския пост в ОИК-Разград завършиха консултациите за състава на комисията

Без консенсус за председателския пост на Общинската избирателна комисия завършиха консултациите за състава на комисията. Те бяха водени от заместник-кмета и изпълняващ функциите Кмет на Община Разград Добрин Добрев. След обявяване на предложенията от шестте парламентарно представени политически сили г-н Добрев призова двете коалиции с претенции към председателския пост да се споразумеят кой да е председател, като изтъкна професионалните качества и опит и на двамата кандидати. От ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обаче бяха категорични, че държат на предложенията си. По тази причина днес до 16,00 ч. ще бъде изготвен протокол за консултациите и след като бъде подписан от участниците в тях, ще бъде изпратен в Централната избирателна комисия, която ще определи председателя на ОИК-Разград и ще назначи състава й. От ПП-ДБ изразиха становище, че ще подпишат с особено мнение протокола и с уточнение, че ако председателският пост е за ГЕРБ-СДС, са против секретарската позиция да е за ДПС.

Според изборното законодателство в общини, в които секционните избирателни секции са под 150, съставът на Общинската избирателна комисия е 11-членен. Съобразно представителството в действащото Народно събрание в подобна ОИК Коалиция ГЕРБ-СДС трябва да има 3 представители, Коалиция Продължаваме промяната-Демократична България – 3, Възраждане – 2, ДПС, БСП за България и Има такъв народ – по 1. Ръководните постове са: председател, секретар и между 2 и 4 заместник-председатели. Участниците в консултациите се обединиха около предложението заместник-председателите да са четирима, за да има възможност всички политически сили да имат представителство в ръководството на ОИК.

YouTube

Поименните номинации на политическите сили са следните: ГЕРБ-СДС – Ралица Костова-Цветанова за председател, за членове – Зорница Якимова и Виктор Викторов; ПП-ДБ – Жоро Чобанов – за председател, Филип Стоянов и Георги Райков – за членове; Възраждане – Албена Тодорова-Йорданова – за зам.-председател и Евгения Кочанова за член; ИТН – Светлана Неделчева за зам.-председател; БСП за България – Цветелина Ботева за зам.-председател; ДПС – Юмгюл Ахмедова – за секретар.

Според хронограмата за изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г., приета от ЦИК с Решение № 1951-МИ от 3 август 2023 г., ЦИК трябва да назначи общинските избирателни комисии до 8 септември.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе