От Разград започнаха Националните културни празници „Албена 2023”

От Разград започнаха Националните културни празници „Албена 2023”. 26-тото издание на литературното турне включва и събития във: Варна, Шумен, Генерал Тошево, Каварна и Добрич. Разград е част от Националните културни празници „Албена” за 24-та година – припомниха организаторите на събитието.

YouTube

На официалното откриване на Националните културни празници присъстваха заместник-кметът и изпълняващ функциите Кмет на Община Разград Добрин Добрев и председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев. Те обсъдиха с директора на издателство „Захарий Стоянов” Иван Гранитски възможност за предоставяне на дарение от книги, отпечатани от реномираното издателство, за подаръци за млади четящи хора.

В една от залите на Художествената галерия „Проф. Боян Пенев”, където се проведе събитието, част от Националните културни празници, Гранитски заяви, че тазгодишният акцент на празниците е историческата памет за рода и Отечеството. Темата е свързана със 110-ата годишнина от Балканската война, която по думите на издателя е една от най-справедливите и велики войни за България.

Нови книги на тази тематика бяха представени пред разградската публика от техните автори. Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов е посветил книга на първия български литературен критик и стълб на българското Възраждане Нешо Бончев. Творбата на Стоян Райчевски е за героят от Одрин ген. Георги Вазов, под печат е следващата книга от поредицата „Дълг и чест” – за Владимир Вазов. Известният поет и баснописец Атанас Звездинов пък е написал книга за композитора, музикант и диригент Дико Илиев. 

Представени бяха и новите стихосбирки на Надя Попова, Иван Есенски, Петър Андасаров и на директора на РБ”Проф. Боян Пенев”-Разград Димитър Петров.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе