Заместник-кметът Добрин Добрев връчи печата и ключа на председателя на ОИК-Разград

Заместник-кметът и изпълняващ функциите Кмет на Община Разград Добрин Добрев връчи печата и ключа на помещението, в което ще работи Общинска избирателна комисия-Разград, на председателя на комисията Ралица Костова-Цветанова. Това стана в събота, 9 септември – денят след вземане на решението на ЦИК за състава на ОИК-Разград.

Г-н Добрев пожела на членовете на комисията успешна и ползотворна работа за провеждането на местните избори и ги увери, че общинската администрация ще им оказва пълно съдействие. Заместник-кметът заяви още, че повечето от членовете на комисията имат необходимия опит, защото са участвали и в други ОИК и Районни избирателни комисии, и знаят естеството на работа. Изрази и увереността си, че всички осъзнават сериозността на изборите и ще съумеят те да бъдат проведени според правилата.

YouTube

Председателят на ОИК-Разград Ралица Костова-Цветанова обяви, че разчита на целия състав  на ОИК и на общинската администрация и смята, че, както е било досега, ще работят в екип”.

ОИК-Разград има четирима заместник-председатели: Албена Тодорова-Йорданова, Светлана Неделчева, Цветелина Ботева и Юмгюл Ахмедова. Секретар е Жоро Чобанов, а членове: Виктор Викторов, Георги Райков, Евгения Кочанова, Зорница Якимова и Филип Стоянов.

ОИК-Разград се помещава в стая 106 на Община Разград. Веднага след официалното връчване на печата ОИК проведе и първото си заседание. Решенията са публикувани на сайта й.

Сред първите решения на комисията е определяне броя на мандатите за общински съветници в община Разград при произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г. Както при последните няколко изборни процедури мандатите остават 33. Броят на мандатите за общински съветници се определя в зависимост от броя на населението на общината към 4 август 2023 г. (датата на обнародване на указа на президента на Република България за насрочване на изборите за общински съветници и за кметове). Населението на общината се определя въз основа на регистрите за населението, водени от общинските администрации в съответната община, и включва всички граждани, които имат постоянен адрес на територията й. Броят на населението се установява със справка от съответното териториално звено на ГД „ГРАО“ в МРРБ. Справката, извършена от ОИК-Разград, сочи, че адресно регистрирани по постоянен адрес на територията на община Разград към 15.07.2023 г. са 64399 души.

Със свое решение ОИК определи срокове за подаване на документи за регистрация на инициативните комитети в ОИК за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г., както следва: от 09:30 ч. на 12 септември 2023 г. до 17:00 ч. на 18 септември 2023 г. (не по-късно от 40 дни преди изборния ден); а за регистрация на партии, коалиции и местни коалиции – от 09:30 ч. на 14 септември 2023 г. до 17:00 ч. на 18 септември 2023 г. Избран бе и говорител на ОИК – Юмгюл Ахмедова.

Припомняме, освен на сайта на ОИК-Разград и на информационното табло, разположено във фоайето на Община Разград на адрес: гр. Разград, бул. „Бели Лом“ № 37А, гражданите могат да получават информация относно организацията на местните избори и на сайта на Община Разград в секция „Избори”.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе