Най-възрастният жител на Община Кубрат навърши 101 години

На 11 септември достолепен рожден ден отпразнува баба Рада Делева от село Тертер. Столетницата навърши 101 години и започна да катери поредния връх от житейския цикъл на живота си.
Най-възрастният жител на общината беше уважен от най-близки и приятели, както и от нейния любим кмет на село Тертер, Николай Иванов. Изненада за баба Рада беше обаче гостуването на Кмета на община град Кубрат, Алкин Неби, когото старицата искаше да види лично. През сълзи на очите възрастната жена пожела на кмета Неби много здраве, успехи и щастие в живота. От своя страна кубратският градоначалник пожела на баба Рада още дълги години живот, защото тя е пример за мъдрост, житейски опит и гордост за община Кубрат. Въпреки затрудненията със слуха на баба Рада и ограниченото от ангажименти време на кмета Неби, двамата имаха време да се пошегуват, разговарят и забавляват.

„Да си на тази възраст е достойно и е за огромно уважение. Тук явно физиката, бял дроб и сърце не играе роля. Каквото е писано, такова ще е.. Човек има своето време, дали ще е на сцената на живота, или в ъгъла, то явно някой друг определя нещата, които ние не разбираме. Радвам се, че хора като г-жа Делева ни правят горди. Пожелавам на баба Радка, да ни е все така жива и здрава, защото е с борбен и млад дух. Единствено може да й пожелаем здраве и щастие, тя всичко друго останало е постигнала – има прекрасни наследници, че и страхотни внучета. Да са живи и здрави всички“, заяви кметът на Кубрат, Алкин Неби.

YouTube

Пред чудесната торта и обилната трапеза с най-различни вкусотии, се наредиха близките на баба Рада, гости и свидни приятели. Въпреки многото години и житейски несгоди, столетницата не се предава. Признава единствено, че цял век вече й тежи, но и казва, че от белия свят по-хубаво няма. Пример за борбеността ѝ преди рождения ден е летен вирус, с който се борила почти цял месец. Лятото отказвала храна и била само на водичка. Въпреки това обаче се оправила. Пречистила се и за още годинки живот, започвайки да си похапва от любимите си сладки, печени чушлета и любими манджички – разказват близките ѝ.

„От нищо не я лишаваме, каквото си иска, това си похапва и прави. Естествено я пазим от тежки храни и излишни тревоги. Единствено вече я ограничаваме, въпреки желанието ѝ, от къщната работа из двора и пиленцата, защото си я обичаме и я предпазваме“, споделиха с усмивка дъщерите ѝ – Тодорка и Дянка.

Най-възрастният жител на общината и на този свой 101-ви рожден ден се закани отново да гласува, тъй като цял живот е била ревностен гласоподавател. Тя го направи и на последните избори през месец април за парламент. Баба Рада не пропуска изборите и отново призова хората да гласуват, особено младите. Тя се радва на всички хора, обича децата си, зетьовете си, милувките, цветята и вниманието. Радва се на малките неща – на мушкатите в двора, на лозето, на кученцето Рая, на пилетата и на съседките си. Обича да разказва истории от миналото, да се шегува и да прави майтапи на румънски език. Не обича да говори единствено за бъдещето, но иска то да е хубаво и светло.

Баба Рада Делева е родена в село Черна, област Тулча, Румъния. Преселва се едва 18-годишна заедно с другите си осем братя и сестри в българското село Тертер през 1940 година след подписания договор между тогавашните Царство България и Кралство Румъния в град Крайова. Днес баба Рада се радва на трите си деца, на четирима внуци, шест правнуци и две пра-пра внучета. За рецептата на истинското щастие баба Рада и днес споделя, че тя е пред очите на всички. Казва, че семейството е всичко.

Посреща гостите лично, в края на празника целува всички, пожелавайки им здраве, попътен вятър и до нови срещи. Прегърбена се движи с малко столче, но пред обектива се изправя със „живец“ – за предстоящото, радостното и несбъднатото. Разказва, че е без един бъбрек, напълно сляпа с едното око, че е с операции и че е преборила страшни болести. Последните били COVID и летни „щуротии“.

Община Кубрат честити празника на г-жа Рада Делева, с пожелания за много здраве, щастие и дълголетие!

БАБА РАДКА НАВЪРШИ 101 ГОДИНИ – КМЕТЪТ АЛКИН НЕБИ УВАЖИ НАЙ-ВЪЗРАСТНИЯ ЖИТЕЛ НА ОБЩИНА КУБРАТДнес достолепен рожден…

Posted by Община Кубрат on Monday, September 11, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе