Изложби на дантели и капански шевици в къщата музей „Анание Явашов“

Гостуваща изложба „От иглата до красотата“ на майсторката на дантели от Шумен Николина Иванова и Творческа работилница на майстора везбар, живото човешко съкровище от Гецово Николинка Ангелова, бяха двете събития, организирани в къщата музей „Анание Явашов“ от Регионалния исторически музей по повод Европейските дни на културното наследството. Гост на откриването бе главният експерт в отдел „Култура, религиозни и младежки дейности“ в Община Разград Алтан Хашимова.

Идеята за гостуващата изложба бе на ръководителката на отдел „Нова и най-нова история“ в РИМ-Разград проф. д-р Росица Ангелова. „Хубаво е когато тези празници фокусират в себе си една личност Затова и нашето решение бе да ни гостува майсторката на дантели Николина Иванова. Тя е педагог, но преди години се докосва до наследството на немският майстор-дизайнер Херберт Ниблинг, който работи в средата на 20-ти век. Той достига до идеята, че цялата красота на листата, на цветята, на всичко красиво около нас може да се превърне в малки схеми, в малки знаци, по които и до днес най-известните майстори по целия свят създават с пет куки художествено плетиво.

YouTube

А красивите покривки тук Николина е изработила в последните три години и създава своя колекция от изящни плетива. Тя създава красота, която радва, която се предава от поколение на поколение“, разказа за историята плетивата и за авторката на изложбата проф. Ангелова.

„За поредна година Община Разград и Регионалният исторически музей в Разград се включват в Европейските дни на наследството, посветени този път на живото наследство“, каза в приветствието си директорката на музея Таня Тодорова.

„Решихме да съчетаем етнографията с новата история и мисля, че се получи добре. Изключително ми е приятно, че ни гостуват жени творци със следа след себе си – майсторката на дантели Николина Иванова и „живото човешко съкровище“ в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство към ЮНЕСКО Николинка Ангелова, която пък е майсторка в плетивото на етнографската група капанци“, добави Таня Тодорова.

„Преди 37 години видях една схема. Не можах да си обясня какво е, но впоследствие разбрах, че е схема за плетене. На пет куки. Нарича се художествено плетиво. Полека-лека започнах да събирам материали, започнах да търся, след като се появи и интернет”, разказа Николина Иванова.

Николина работи една покривка с месеци. „Започва се от средата. С една кукичка се прави малко синджирче. И се обикаля. Плете се само в една посока”, каза още майсторката на дантели.

На базата на усвоените от нея схеми, тя е разработила и свои модели плетива като съчетание от различни елементи. Събрани са в албум, който сигурно ще издаде скоро.

А пред дошлите в работилницата майсторката везбарка Николинка Ангелова разказа за облеклото на капанци и оригиналната капанска шевица. Тя изработва ръчно цели капански костюми – и мъжки, и женски. Образци от които вече има в Америка и Германия, а десетки – в различни краища на България.

„За мен плетивото е магия. И в рими си го представям така:

„Когато вденеш конеца в иглата,

тогава започва играта.

Наляво-надясно, нагоре-надолу

бодеш със иглата

и постигаш красотата“,

с много широка усмивка изрецитира авторското си стихче везбарката.

Изложбите на дантели и капански шевици може да бъдат разгледани до края на месец октомври.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе