В Деня на независимостта деца засадиха дърво в градинката до площад „Независимост”

В Деня на независимостта малките танцьори от Детска танцова школа „Хорце” и Танцова работилница „Елбетица” към ЦПЛР Център за работа с деца засадиха дърво в градинката до площад „Независимост”. Това бе финала на тържеството, организирано от Община Разград, по повод 115-тата годишнина от обявяването на независимостта на България.

То се проведе на същия площад, на който преди 115 години от балкона на тогавашния Дом на общината кметът Йордан Рашев прочита пред събралите са разградчани Манифеста на цар Фердинанд за обявяване на Независимостта на България.

YouTube

Тържеството започна с настоящия Химн на Република и предишния Химн „Шуми Марица”, а Манифестът отново прозвуча на същия площад, но прочетен от младия специалист в Регионален исторически музей Павел Русев.

В празничния ден тържествено слово изнесе заместник-кметът и изпълняващ функциите Кмет на Община Разград Добрин Добрев. „Предците ни са вярвали в нашето държавно Възкресение, защото са знаели, че народ без държава и без памет за нейното минало, не заслужава бъдеще.” – заяви г-н Добрев. „Нашият Разград с неговата древна история е доказателство за това! Следвайки поуките на миналото, ние, съвременните разградчани, залагаме на бъдещето и инвестираме в нашите деца и внуци. И трябва да ви кажа, че ние отглеждаме едно изключително талантливо поколение. Какво по-добро доказателство за това са талантливите деца от нашите творчески формации. Днес в празничната изява участва Детската танцова школа „Хорце“ към Центъра за работа с деца – една прекрасна илюстрация на връзката между минало, настояще и бъдеще. Днес, след своята изява, те ще извършат едно ритуално действие. А кой е най-талантливия творец? Самата природа, естествено! Затова малките танцьори от „Хорце“ ще засадят своето първо дърво днес в Деня на българската независимост! Това ще бъде смърч, а те ще се грижат за него, за да израсне високо и силно дърво.” – каза още заместник-кметът Добрин Добрев.

След прекрасните си изпълнения децата заедно със своите ръководители Румен Иванов и Жулиета Иванова засадиха дърво в градинката до площад „Независимост”.

В края на празничното събитие директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова, която бе водеща на тържеството, покани жителите и гостите на Разград да посетят музейните експозиции на територията на резерват „Абритус”, които са отворени в днешния празничен ден до 18 часа.

Posted by Община Разград on Friday, September 22, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе