Разградска филхармония „Проф. Д. Ненов“ открива новия творчески сезон с концерт по повод Световния ден на музиката

Разградска филхармония „Проф. Д. Ненов“ открива новия творчески сезон с концерт по повод Световния ден на музиката. Събитието е на 29.09.2023г. от 19:00часа в зала „Филхармония“ – Разград.

Диригент – Борис Тодоров
Солист – Дарин Ламбрев (гост)

YouTube

В програмата:
Хайдн – Концерт за виолончело №1 – първа част
Моцарт – Дивертименто К136
Моцарт – Симфония №28

*** Маестро Борис Тодоров е роден на 14.06.1996г. в Горна Оряховица. Започва да свири на пиано на осемгодишна възраст в местното читалище „Напредък 1869“.
През 2016 печели първа награда на Трети международен конкурс „Звукът на времето“ и втора награда на Международния конкурс за пианисти непрофесионалисти „VIVAPIANO”. В периода от 2015 до 2020 година изучава Оперно-симфонично дирижиране при доц. Георги Патриков, проф. Пламен Джуров и проф. Григор Паликаров, и Композиция при проф. Атанас Атанасов в НМА „проф. Панчо Владигеров“. Като студент участва в програма „Еразъм+“ и се обучава във Виена при проф. Симеон Пиронков и Владимир Кираджиев. През 2021 участва в майсторските класове по дирижиране на маестро „Георги Димитров“ със Симфониета София, а през 2022 участва в „International Conducting Masterclass Maestro Alexander Polyanichko” с Моравска Филхармония в Оломоуц. В периода 2021-2023 е главен диригент на камерен оркестър „Класика“. Композира музика за редица игри и късометражни филми.

*** Дарин Ламбрев е роден на 07.02.2010г. в София, в семейството на режисьора Николай Ламбрев и скулптурката Огняна Вакавлиева. Започва да свири на пиано на 5 годишна възраст. През 2015г. е приет в НМУ „Л. Пипков“ с виолончело. Изборът на инструмент е категоричен от самото начало. Заниманията с пиано продължават като втори интсрумент.
Негов преподавател по виолончело в НМУ „Л.Пипков“ е г-жа Магдалена Далчева. Дарин Ламбрев е младши студент в Музикалната академия в Дармщад, Германия, в класа на проф. Ромен Гариу. Свирил е като солист със Симфониета Видин и Симфониета София.

От 2018 г. участва в майсторските класове организирани от Алегра фестивал, с унгарските виолончелисти Петер Сомодари и Ласло Феньо. Редовно участва и в майсторските класове на френския виолончелист проф.Ромен Гариу, организирани от НМУ “Л. Пипков“ /април 2016, юли 2017, декември 2018 и февруари 2019/. По време на виолончеловият фестивал Челисимо в София работи с проф. Александър Рам, проф. Денис Северин, доц. Атанас Кръстев, Драган Джурджевич, Разван Сума.

Печели редица награди на национални и международни форуми, между които:

  • Първа награда на Национално състезание за млади инструменталисти „Музиката на Европа“, гр. Бургас /април 2023/- виолончело
  • Втора награда в категория Камерна музика от 9 до 12 клас на Конкурс за немска и австрийска музика „Magic“, гр. Бургас (април 2023)
  • Първа награда на Десети Международен конкурс за струнни инструменти и камерна музика гр. Ниш, Сърбия (2 категория, виолончело)
  • Втора награда на Национален конкурс Кантус Фирмус
  • Лауреат 1-ва степен Златна диплома и Диплома за „Откритие“- Международен конкурс за инструментална музика „Златни струни“ (група 10-12 години) 2022
  • Втора награда, при неприсъдена първа на международния конкурс Ян Сибелиус – 2021
  • Лауреат 1-ва степен Златна диплома – Международен конкурс за инструментална музика „Златни струни“ 2021
  • Първа награда на Национално състезание за млади инструменталисти „Музиката на Европа“, гр. Бургас /март 2021/
  • Гран При, раздел инструменталисти – Национален конкурс за вокална и инструментална музика“Звукът на времето“ /юли 2020г./.
  • Първа награда на Национално състезание за млади изпълнители на българска музика, гр. Бургас /октомври 2020/
  • Първа награда и специална награда 100/100 точки на международен конкурс гр. Ниш, Сърбия /април 2019г./
  • Първа награда на международен конкурс „Далеки акорди“ гр. Сплит, Хърватия /април 2019г./
  • Първа награда на Национално състезание за млади инструменталисти „Музиката на Европа“, гр. Бургас /март 2019/
  • Първа награда на ХI конкурс за млади изпълнители на оркестрови инструменти „Добрин Петков“, гр. Пловдив /февруари 2019/
  • Национално състезание за млади изпълнители на българска музика, гр. Бургас 2018г.

Билети:

  • На касата на Общински културен център – Разград (всеки делничен ден от 10:00 до 18:00 часа);
  • Онлайн на https://entase.to/4T;
  • Непосредствено преди събитието на касата на Разградска филхармония.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе