„Оскар“ на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ пристига в Разград на 17 октомври

„Оскар” – комедия с участието на Руслан Мъйнов, Алекс Сърчаджиева и други ви очаква в Общинския културен център  от 19,00 часа.

Заглавието е познато от френската кинокомедия „Оскар”, където главната роля се изпълнява от големия Луи дьо Фюнес. Освен Руслан  Мъйнов, в ролята на Бертран Барние, участват още Пламен Великов, Александра Сърчаджиева, Симеон Гълъбов, Маргарита Хлебарова, Анджелика Джамбазова, Илияна Гекова, Росица Александрова и Игнат Дълбоков, в ролята на Оскар, който е студент от театралния колеж „Любен Гройс“.

YouTube

Уморен да чака ролите, които така и не идват, една нощ Клод Мание сяда и сам си написва пиеса, отговаряща на неговия комедиен талант. Така започва кариерата на първокласен писател, чиито фарсове до ден днешен не слизат от световните сцени и филмовия екран. Пиесите му изобилстват от непредвидими и непредсказуеми ситуации. Точно си мислите, че авторът е изстрелял и последния си патрон оригиналност, сюжетът рязко се преобръща и всичко, което е изглеждало кротко и безопасно, отново е поставено под въпрос. В творбите му няма положителен герой. Вече сте убедени, че сте разбрали кой е победителят, и само миг по-късно той вече е на страната на губещия, а тези, които изглеждат повалени на земята, се оказва, че държат в ръцете си печелившите карти. Самият автор признава: „Опитвам се да се поставя на мястото на зрителя, който се чуди какво ще последва. Днешната публика иска спиращи дъха и постоянно изненадващи комедии. Ето защо остроумието, което влагам в пиесите си, далеч надхвърля нормалното разбиране.“

„Оскар“ не е изключение, даже напротив, тя е една от най-абсурдните и непредвидими комедии на Клод Мание. В една на пръв поглед кротка и спокойна сутрин животът на парижкия милионер Бертран Барние коренно се променя. Един след друг на главата му се изсипват амбициозен счетоводител, лъжлива секретарка, самодоволен масажист и самозабравила се прислужница, при това без да броим екстравагантната му съпруга, люшкаща се между депресия и лудост, в комплект с разбунтувала се дъщеря-тийнейджър. За капак на всичко – един позабравен спомен отпреди двадесет и пет години. И къде, по дяволите, е Оскар, който вероятно е баща на детето?

Много смях и искрено забавление в една по френски елегантна и безумна комедия. Заповядайте! Нашата цел е мускулната треска на вашата диафрагма!

Автор – Клод Мание

 

Творчески екип

Превод –  Венцислав Асенов и Борис Христов

Постановка  – Венцислав Асенов

Сценография  – Даниела Николчова

Музика  – Павел Васев

Пластика – Татяна Янева

Фотограф  – Елена Спасова

Източник – Сатиричен театър „Алеко Константинов“

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе