В разградски училища по инициатива на Общинският съвет по наркотични вещества отбелязаха Световния ден на психичното здраве – 10 октомври

Общинският съвет по наркотични вещества гр.Разград и Превантивно-информационния център към него по повод Световния ден на психичното здраве – 10 октомври, проведе своята кампания с инициативи, които бяха насочени към учениците от училищата в община Разград.

От ОбСНВ припомнят, че тази година глобалната кампания на Световната федерация за психично здраве и нейните инициативи се провеждат под мотото „Психичното здраве е универсално човешко право“. Глобалната кампания цели да постави психичното здраве в рамката за правата на човека като основно човешко право. Младите хора са особено силно подложени на риск от развитие на психични нарушения, тъй като са в преход от зависимост към независимост, влизайки в света на възрастните. 

YouTube

Експертите от ОбСНВ и ПИЦ подготвиха инициативите в разградските училища, защото знаят, че могат да предприемат действия в подкрепа на собственото си психично здраве или това на техните близки и приятели. Половината от всички психични заболявания започват до 14-годишна възраст, но повечето случаи не се диагностицират и не се лекуват. Депресията е една от водещите причини за болести и увреждания сред юношите в световен мащаб.

Изготвените от ОбСНВ и ПИЦ материали включваха презентация, листовки и плакати за психичното здраве, които бяха раздадени във всички училищата и достигнаха до учениците с помощта на педагогическите съветници, психолози и учители. Всяко училище по свой начин отбеляза Световния ден на психичното здраве, в повечето училища се раздаваха листовките и се дискутираше върху темата по презентацията, която беше предоставена и изработена от ОбСНВ и ПИЦ.

Ето как интересно се отбеляза денят в някой от училищата: С танци и екипни състезателни игри ОУ „Никола Икономов“ отбеляза Световния ден на психичното здраве. Учениците се обединиха около идеята, че за да се чувстват добре, могат да танцуват, да слушат музика и да спортуват. В ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ пък по радиото на училището бе отправено послание към всички ученици и бяха поканени да се включат в кампанията и покажат съпричастността си като изиграят едно българско хоро.

Екипът на ОбСНВ беше поканен да присъстват при отбелязване на събитието в две от училищата ПГИ „Робер Шуман“ и ППМГ „Акад.Н.Обрешков“ гр.Разград, където със съдействието на учителите по физическо възпитание, педагогическия съветник и психолога часът се проведе по- интересен и забавен начин, като учениците изпълняваха различни упражнения, полезни за физическото здраве, в ПГИ часът също завърши с изпълнението на хора. Преди това психолозите от двете училища проведоха кратко резюме по темата с ясното послание, че психическото здраве е свързано с физическата активност, със здравословното хранене, както и начините за справяне със стреса, а физическата активност е един от тях.

Екипът на Общински съвет по наркотични вещаства и Превантивно-информационен център благодари на всички, които днес откликнаха и се включиха в кампанията.

Снимки бяха получени от: СУ„Христо Ботев“, ОУ „Ив.С.Тургенев“, ОУ „Н.Икономов“,ПГИ „Робер Шуман“, ППМГ „Акад.Н.Обрешков“, ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, НПТГ „Шандор Петьофи“, ПГТС „Христо Смирненски“, в някои от училищата кампанията ще се проведе в дните до края на седмицата.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе