С протестен концерт на Разградската филхармония поискаха оставката на директора Таня Карбова (ВИДЕО)

Снощи се проведе протестен концерт на филхармонистите на Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“. Като част от програмата бе едно единствено произведение – „Прощалната“ симфония на Хайдн. С това те заявиха искането си за оставка на настоящия директор Таня Карбова.

Това не е първия път в който е възникнал конфликт между директорката и музикантите, в началото на годината отново напрежението бе ескалирало, като тогава в двете посоки се разменяха протестни писма. Проблемите бяха свързани с финансирането на състава, като тогавашният служебен министър успя да осигури самостоятелно финансиране.

YouTube

„Свирим „Прощална“, защото смятаме, че сценарият много ясно илюстрира това, което се случва в Разград. А какво се случва – нашата любима госпожа директорка има тенденциозни действия и бездействия за това да унищожи оркестъра.“, сподели Николай Николов.

“ Вече сме се убедили, че тя иска да го унищожи. Всички нейни стъпки показват точно това. Мислихме, че могат да се променят нещата, имахме срещи и с министъра на културата, и с политически лица, с хора, които уж имат думата. Но тя си работи по нейните задачи“, каза още той.

Според него всичко това може да произлиза от творческа немощ и мениджърско безсилие. По думите му тя гледа на оркестъра единствено като на разходно перо.

Освен протестиращите музиканти, на площада пред Разградската филхармония се събраха и десетки граждани, които ги подкрепят в искането им. Сред тях бяха и част от кандидатите за кмет на Разград. Протестиращите бяха подготвили плакати с призив „Карбова вън“ и подобни. След изпълнението на „Прощалната“ симфония, всеки музикант се оттегли от мястото си и взеха в ръка лист с надписи „Оставка“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе