Заместник-кметът Полина Иванова и председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев поднесоха венец пред паметната плоча на първия кмет на Разград

Заместник-кметът и изпълняващ функциите на Кмет на Разград Полина Иванова и председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев поднесоха венец пред паметната плоча на първия кмет на Разград Георги Попов. Събитието бе част от празничната програма в Деня на българската община 12 октомври.

YouTube

Паметната плоча на именития ни съгражданин се намира до Етнографския музей в Разград. Пред нея проф. д-р Росица Ангелова от Регионалния исторически музей припомни основни моменти от живота и дейността на Георги Попов и покани събралите се пред паметната плоча да разгледат и изложбата, подредена от РИМ-Разград в Етнографския музей.

Експозицията е озаглавена „Първостроителят на Разград“, тъй като Георги Попов има принос в разградската история в различни сфери от обществения живот. Той е роден преди 190 години в семейството на свещеник. Бил е ученик на възрожденеца Никола Икономов, доброволец в Кримската война при обсадата на Силистра. Попов е сред инициаторите на градежа на църквата „Св. Николай Чудотворец“. Избран е за председател на Градския съвет, както и за депутат в Учредителното събрание. В изложбата, посветена на Георги Попов, са включени експонати от музея, свързани с различните сфери от живота на първия кмет – като местен управник, общественик, депутат, търговец и други. Сред най-ценните реликви е капсула, положена в основите на първа сграда на общината, тогава Общински дом. Изложбата в Етнографския музей може да бъде разгледана до края на месеца.

Преди откриването на изложбата пред паметната плоча на Георги Попов цветя положиха и служители в Общинска администрация, представители на Регионалния исторически музей, граждани.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе